Print this page

Nominácie na Zlatú malinu sú známe, pre Bruca Willisa vytvorili zvláštnu kategóriu (VIDEO) Foto z filmu American Siege

Organizátori americkej filmovej anticeny Zlatá malina tento rok vytvorili zvláštnu kategóriu len pre herca Brucea Willisa. Ten sa za uplynulý rok objavil v ôsmich prevažne nízkorozpočtových filmoch, ktoré na špecializovanom serveri Rotten Tomatoes od filmových kritikov nedostali vyššie hodnotenie ako 20 percent. Nádej na zisk najväčšieho počtu Zlatých malín má sfilmované broadwayské vystúpenie Diana: Muzikál od produkčnej a streamovacej spoločnosti Netflix.

Ceny Zlatá malina (Golden Raspberry) samy seba označujú za "škaredého bratranca" Oscarov ktoré svoje nominácie ohlásia v utorok. Minulý rok podľa organizátorov priniesol "neznesiteľné muzikály, úbohé napodobeniny thrillerov bez akéhokoľvek vzrušenia (thrill), takmer dvojhodinový film plný skrytej reklamy, a viac Bruca Willisa, než koľko by dokázal stráviť akýkoľvek hladný divák".

Známa hviezda akčných filmov Willis, ktorý sa preslávil najmä ságou Smrtonosná zbraň, hral podľa agentúry AFP trochu neoriginálne role v ôsmich filmoch, ktoré mali vlani premiéru na streamovacích platformách. Stvárnil v nich napríklad šerifa, ktorý stratil ilúzie o svojej práci, bývalého policajta, generála vo výslužbe alebo bývalého agenta CIA. Väčšinou sa vo filmoch objavil len krátko, výrazne však figuroval v propagačných materiáloch k snímkam.

Vzhľadom na veľký počet filmov, v ktorých sa Willis objavil, mu organizátori anticeny vytvorili vlastnú kategóriu nazvanú Najhoršie vystúpenie Bruce Willisa vo filme z roku 2021. Podľa serveru Rotten Tomatoes, ktorý zhromažďuje recenzie na filmy od profesionálnych kritikov, dostali všetky nominované snímky veľmi podpriemerné hodnotenie, pričom tri z nich ("American Siege", "Apex" a "Out of Death"), majú dokonca najnižšie možné, teda nula percent.

 

Okrem muzikálu Diana je jedným z ďalších favoritov tohtoročných Zlatých malín aj snímka Karen alebo Žena v okne, inšpirovaná filmami Alfreda Hitchcocka. Oba filmy majú päť nominácií, vrátane kategórie za najhorší film.

Štyri nominácie potom získalo pokračovanie čiastočne animovaného filmu Space Jam: Nový začiatok, v ktorom sa hlavnej úlohy ujala hviezda NBA LeBron James. Podľa organizátorov si svojím vystúpením, za ktoré získal nomináciu na najhoršieho herca minulého roka, uzavrel ďalšie šance na pokračovanie v hereckej kariére.

Silnú kritiku zožal aj herec Jared Leto za svoje vystúpenie v snímke Klan Gucci. V kategórii Najhoršie pary je uvedený "Leto a buď jeho osemkilová latexová maska, jeho oblečenie, alebo jeho smiešny (taliansky) prízvuk".

Ocenenie Zlatá malina, nazývané aj Razzie, založili na začiatku 80. rokov bývalí študenti kinematografie v Hollywoode. Výhercov organizátori oznámia tradične deň pred udeľovaním Oscarov, tento rok to bude 26 marca.