Print this page

Ukrajinský veľvyslanec protestuje proti ruskému filmu v Karlových Varoch (VIDEO) Foto z filmu Captain Volkonogov Escaped

Ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Jevhen Perebyjnis v otvorenom liste protestuje proti zaradeniu ruského filmu Kapitán Volkonogov utiekol do programu filmového festivalu v Karlových Varoch. Otvorený list dnes ambasádor zaslal prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi.

Podľa Perebyjnisa film vznikol s ruskou štátnou podporou a jeho tvorcovia sa podieľali na ruských propagandistických filmoch. Zaradiť film do programu je podľa veľvyslanca nehumánne. Programový riaditeľ festivalu Karel Och však už skôr povedal, že festival nechce ruskú tvorbu bojkotovať.

Karlovarský filmový festival od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyjadroval ukrajinským tvorcov, podporu a ruské násilie zavrhoval. V spolupráci s medzinárodným filmovým festivalom v Odese, ktorý sa kvôli vojne na Ukrajine nemôže konať, uvedú v Karlových Varoch rozpracované ukrajinské diela, ktoré predstavia filmovým profesionálom. Ruské filmy v súťažiach karlovarského festivalu chýbajú.

"Myslím si, že ruské filmové prostredie reagovalo na konflikt tak, že sa stiahlo, ruských filmov sme tento rok ani veľa nedostali. To, že nie je ani jeden z nich v súťaži, nie je výraz bojkotu," povedal v máji Och. A spomenul, že v sekcii Horizonty bude film Kapitán Volkonogov utiekol, ktorý mal premiéru vlani na festivale v Benátkach a do Varov ho pozvali ešte predtým, než prepukol konflikt na Ukrajine. Film sa odohráva v 30. rokoch a odsudzuje stalinizmus, ktorého paralely so súčasnou situáciou sú jasné, uviedol Och.

Perebyjnis v otvorenom liste uviedol, že si váži tohtoročnú pomoc karlovarského festivalu ukrajinskému festivalu v Odese. "Cítim však povinnosť podporiť výzvu prominentných ukrajinských režisérov týkajúcich sa účasti ruských filmov na medzinárodnom festivale v Karlových Varoch," uviedol. Film Kapitán Volkonogov utiekol je podľa neho príkladom triku ruskej propagandy, ktorá občas podporí vznik zdanlivo nezávislého filmu, ktorý je určený pre zahraničnú distribúciu.

"K domácemu divákovi sa pritom vôbec nedostane. Pre neho totiž ruský režim nakrútil stovky úplne iných snímok, na ktorých v skutočnosti aj boli vychovaní súčasní ruskí vojaci, ktorých 'kultúru' sme videli v Buči, v Mariupole, v Černihive a ďalších ukrajinských mestách, píše veľvyslanec.

Herec titulnej role Jurij Borisov sa podľa neho preslávil rolami v ruských vojnových filmoch T-34, Kalašnikov, Invázia, Červený prízrak a ďalších, ktoré v posledných niekoľkých rokoch pripravovali ruských občanov na dnešnú vojnu proti Ukrajine. "Režiséri Nataša Merkulovová a Alexej Čupov ešte nedávno točili seriály pre televíziu TNT, čo je veľký mediálny projekt ruskej Gazprombanky," uviedol.

Film Kapitán Volkonogov utiekol vznikol v rusko-estónsko-francúzskej koprodukcii. Odohráva sa v Leningrade v roku 1938, kedy stalinistické čistky idú na plné obrátky, ako domnelí nepriatelia štátu sú popravovaní nevinní ľudia. Jedným z exekútorov je aj kapitán Volkonogov, ktorý si ale náhle uvedomí ohavnosť systému, ktorého je súčasťou. V náhlom popude sa rozhodne vyhľadať pozostalých obetí a prosiť o odpustenie aj za cenu toho, že bude čoskoro umlčaný.