Print this page

Zomrel kameraman, ktorý natočil Indiana Jonesa aj inváziu nacistov do Poľska Foto: nofilmschool.com

Vo veku 103 rokov zomrel v pondelok v Londýne britský kameraman Douglas Slocombe.

 

 

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na jeho dcéru. Ako mladý natočil v roku 1939 inváziu nacistov do Poľska, neskôr sa preslávil spoluprácou so Stevenom Spielbergom na trilógii Indiana Jonesa.

Kameramanova dcéra Georgina Slocombeová uviedla, že jej otec zomrel v londýnskej nemocnici, kam bol v januári prevezený po páde, ktorý u neho vyvolal sériu zdravotných komplikácií.

Slocombe patril k neuznávanejším britským kameramanom. Natočil 80 filmov a spolupracoval s takými režisérmi, ako boli George Cukor, John Huston, Norman Jewison a Roman Polanski.

"Dougie Slocombe pracoval s ľahkosťou a nadšením, natáčanie filmov ho nesmierne bavilo," vyhlásil režisér Spielberg. "Pred kamerou stvárnil Indiana Jonesa Harrison Ford, ale v zákulisí bol mojím hrdinom Dougie so svojím tímom," dodal.

Slocombe sa narodil v Londýne, vyrastal vo Francúzsku. Trikrát bol nominovaný na Oscara a trikrát získal cenu Britskej akadémie filmového a televízneho umenia za zábery Sluha (1963), Veľký Gatsby (1974) a Julia (1977). Asociácie britských kameramanov mu v roku 1995 udelila cenu za celoživotný prínos filmu.

Na začiatku svojej kariéry Slocombe točil ako kameraman filmové týždenníky. Jeho zábery zo začiatku druhej svetovej vojny v Poľsku využil Herbert Kline v dokumente Lights Out in Europe.

Po vojne sa stal dvorným kameramanom Ealing Studios a potom u CinemaScope. "Väčšina kameramanov sa snažia vyvinúť nejakú techniku ​​a potom ju na všetko aplikujú," povedal raz Slocombe. "Ja ale trpím zlou pamäťou a nikdy som si nepamätal, ako som čo robil, takže som mohol vždy k danému filmu pristupovať novo. Zistil som, že som schopný meniť techniky filmu od filmu," dodal.

So Spielbergom natočil niektoré scény pre filmy Blízke stretnutie tretieho druhu a už spomínanú trilógiu Indiana Jonesa. Na najnovšom filme o Indiana Jonesovi z roku 2008 (Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky) sa Slocombe už nepodieľal.