Print this page

Nezdieľajte správu o Rómoch v lekárni, bol to hoax už v roku 2011 Reprofoto youtube Kingsmedicine

Ľudia sú nepoučiteľní. Stačí napísať zdieľajte, doplniť pár nenávistných viet, spomenúť Rómov, šok a plno výkričníkov a ľudia zdieľajú a nadávajú. Takto prežíva vymyslený status o tom, že Rómovia nemusia platiť za lieky.

 

 

Šíril sa v roku 2011, v roku 2013 a teraz zaplavil internet opäť. V súčasnosti je jednou z najzdieľanejších informácií na slovenskom internete. Len na facebooku má desaťtisíce zdieľaní.

To, že ide o falošnú správu, potvrdila pre Aktuality.sk hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. „Nedávame žiadne potvrdenia na to, aby mal niekto, kto je v hmotnej núdzi, zľavy v lekárni."
Určité úľavy za lieky majú na Slovensku tri skupiny ľudí, ktorých ministerstvo zdravotníctva označuje za zraniteľných. Sú to všetci slovenskí dôchodcovia, všetci ľudia s postihnutím a všetky deti do 6 rokov – bez ohľadu na to, či sú chudobní, alebo bohatí. V lekárni platia vždy, preplatky im štvrťročne chodia na účet. Rómovia teda za lieky platia rovnako ako ostatní, zisťovala aj RTVS.

Status s rovnakým alebo mierne upraveným textom sa objavuje pravidelne už niekoľko rokov a vždy vyvolá vášne, nenávistné komentáre a napriek prehláseniu úradov, že nie je pravdivý, ľudia ho ďalej šíria. Status poprelo slovenské ale aj české ministerstvo zdravotníctva v roku 2013, keďže rovnaký status ale v češtine sa šíril aj u susedov.

Z diskusie na infonoviny.sk z roku 2011:

Ako krátky článok  na webe strany DNES v roku 2011:

Česká verzia:

Verzia hoaxu z roku 2013: