Print this page

Ruské ministerstvo si urobilo apríl z hackerského škandálu Foto: Governemnt.ru

Potrebujete nejaké narušenie volieb? Ruské ministerstvo zahraničia je pripravené pomôcť. Aspoň tak to tvrdí vo svojej aprílovej správe, všimla si agentúra AP.

 

 

Ministerstvo zverejnilo na facebooku zvukový súbor „novej automatizované telefónnej ústredne" pre ruské ambasády. "Ak chcete dojednať hovor ruského diplomata s vašim politickým oponentom, stlačíte jedničku," začína nahrávka, ktorá je v ruštine a angličtine. Tlačidlo 2 je pre "využitie služieb ruských hackerov" a trojka je pre "žiadosť o zásah do volieb".

Jeden z úradníkov ministerstva, ktorý v súlade s úradným postupom nemohol zverejniť svoje meno, agentúre AP potvrdil, že príspevok je vtip.

Vplyv Ruska na americkej prezidentské voľby vyšetrujú v USA štyri kongresové výbory. Poznatky o údajnom ruskom ovplyvňovanie volieb zhromažďuje aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Žiadna z týchto inštitúcií zatiaľ vyšetrovanie neuzavrela. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok poprel obvinenia, že Rusko sa zasahoval do amerických prezidentských volieb.