Print this page

CNN: Rusko využíva k dezinformáciám okrem Facebooku, Twitteru aj Pokémon Go Foto: Pokemon Go

  

 

 

Rusko sa snažilo ovplyvniť americkú politiku aj pomocou populárnej aplikácie Pokémon Go, ktorá svojim užívateľom prostredníctvom inteligentného telefónu umožňuje odchytávať virtuálne postavy. Moskva sa pomocou hry pokúšala šíriť rasovú neznášanlivosť, tvrdí americká televízna stanica CNN.

V rámci vyšetrovania zasahovania Ruska do minuloročných prezidentských volieb v Spojených štátoch preverujú využívanie svojej platformy už spoločnosti Facebook, Twitter aj softvérový obor Microsoft. Facebook nedávno americkému Kongresu poskytol súbor približne 3000 inzerátov, ktoré si Rusko objednalo na jeho sociálnej sieti.

Rusko podľa CNN vytvorilo rozsiahlu sieť okolo virtuálnej kampane s názvom "Nestrieľajte nás" (Do not Shoot Us), ktorá sa zdala byť súčasťou amerického hnutia "Na černošských životoch záleží" (Black Lives Matter). Správy o rasovej neznášanlivosti trollovia - provokatéri najatí Moskvou - šírili naprieč rôznymi platformami vrátane facebooku, twitteru alebo youtube.

Ruská kampaň podľa CNN opakovane upozorňovala na policajnú brutalitu predovšetkým v súvislosti so smrťou mladého černocha Michaela Browna, ktorý bol v roku 2014 zastrelený pri násilnej demonštrácii v blízkosti St. Louis. Trollovia sa pravdepodobne snažili vyvolať napätie u Afroameričanov a zároveň prezentovať ich aktivizmus ako rastúcu hrozbu v americkej spoločnosti.

Na facebooku, twitteri a youtube bolo zverejnených viac ako 200 videoreportáži o údajnej policajnej brutalite.

Autori kampane potom nabádali používateľov aplikácie Pokémon Go, aby virtuálne postavy odchytávali na miestach, kde k policajným zásahom údajne došlo. Chytené postavy potom mali pomenovať podľa obetí incidentov.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová k tomu dnes uviedla, že CNN pri svojej neschopnosti nájsť pravých vinníkov rasovej neznášanlivosti v USA obvinila ako vždy Rusko.