Print this page

V Británii vznikne národná jednotka pre boj s dezinformáciami Foto: Omédiách.com

V Británii vznikne nová jednotka, ktorá bude bojovať proti šíreniu nepravdivých informácií.  

 

Brániť by mala okrem iného dezinformačným kampaniam iných štátov. Informoval podľa agentúry Reuters hovorca britskej vlády premiérky Theresy Mayovej.

Theresa Mayová pred časom obvinila Rusko zo zasahovania do volieb v Spojenom kráľovstve a ruské štátne médiá zo šírenia falošných správ v snahe podkopať západné demokracie.

"Žijeme v ére falošných správ a protichodných príbehov," povedal hovorca britského kabinetu. Britská vláda bude podľa neho na tieto "komplexné výzvy" reagovať vytvorením národnej bezpečnostnej jednotky, ktorá bude bojovať "s dezinformáciami šírenými štátnymi i ďalšími aktérmi".

Detaily o fungovaní jednotky či o tom, kde bude sídliť, hovorca neoznámil.
Predsedníčka britskej vlády vlani v novembri na bankete v londýnskej finančnej štvrti City povedala, že je Spojené kráľovstvo napriek blížiacemu sa brexitu naďalej oddané európskej bezpečnosti a bude ďalej pracovať na tom, aby Európu uchránilo pred agresívnou politikou Ruska. Moskvu kritizovala za kybernetické útoky vrátane zásahov do volieb v niektorých krajinách, napríklad v Dánsku či Nemecku.

Britskí poslanci sa v súčasnosti zaoberajú podozrením, že Rusko zasahovalo do predminulého referenda o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ a vlaňajších parlamentných volieb. Rusko akékoľvek zásahy do hlasovania v zahraničí odmieta.

Šírenie dezinformácií na začiatku roka odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Sprísniť boj s dezinformáciami chce zákonom aj vyššími právomocami vysielacích rád v krajine.

V Česku od minulého roka funguje pri ministerstve vnútra Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám (CTHH). Jedna z jeho častí sa špecializuje práve na odhaľovanie dezinformácií z otvorených zdrojov a ich vyvrátenie.