Print this page

Harabin šíri hoax o príchode tisícov migrantov Reprofoto tvsme.sk

Sudca Najvyššieho súdu SR a bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý v prípade, že vyzbiera dostatočný počet podpisov bude kandidovať na prezidenta, šíri ďalší hoax.


„Z neoverených informácií na internete ďalší černosi z Afriky majú byť dovezení na Slovensko už 1. júla 2018 v počte 11 000,“ napísal na facebooku v pondelok.

 Napriek tomu, že ho v komentároch mnohí upozorňujú na to, že to nie je pravda, status s jeho videokomentárom ponechal. Má už stovky zdieľaní a mnoho komentárov plných nenávisti a obáv.

Harabin, ktorý je tvárou konšpiračných médií, už v minulosti šíril hoax - nepravdivú poplašnú správu o nebezpečnej ihle pri tankovaní.

Hoax o dovezení 11 tisíc migrantov sa šíri posledné týždne po rôznych pochybných dezinformačných stránkach. Poprelo ju ministerstvo zahraničných vecí, polícia aj poslanci Európskeho parlamentu.

Slovensko nepodpísalo žiadnu dohodu o prijatí tisícov utečencov z Afriky. "Marakéšska politická deklarácia je súčasťou takzvaného Rabatského procesu, v ktorom Slovensko zatiaľ nebolo príliš aktívne aj preto, že sa týkalo riešenia migrácie na západostredomorskej trase, aj preto sa v Marakeši nezúčastnil žiadne zástupca Slovenska, čiže ani sme nič nepodpisovali a k niečomu sa nezaväzovali, pretože toto nie je ani právne záväzný dokument,“ povedal pre Noviny JOJ Igor Skoček z Ministerstva zahraničných vecí SR.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu v roku 2017 požiadalo na Slovensku o azyl 166 ľudí, pričom udelených bolo 29 azylov.