Print this page

V Rusku zadržujú knihy od kritikov režimu, hľadajú v nich propagandu Foto z knihy The Future Is History

Ruskí colníci zadržujú knihy, ktoré si ľudia objednajú v zahraničných internetových obchodoch, a v ich obsahu hľadajú známky "propagandy určitých názorov" alebo "morálne" a "ekonomické" hrozby pre Ruskú federáciu.

 

Napísal to ruský denník Kommersant, podľa ktorého sa opatrenie týka tlačovín i audiovizuálnych materiálov.

Colníci už niekoľkokrát zadržali novú knihu ruskej novinárky žijúcej v Spojených Štátoch Maši Gessenovej s názvom Budúcnosť je história: Ako totalitarizmus znovu dobyl Rusko (The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia). Dielo vyšlo aj v angličtine a ruskí colníci teraz preverujú jeho obsah.

Gessenová pôsobila ako redaktorka v mnohých ruských médiách, okrem iného aj ako šéfka rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). V roku 2013 sa z Ruska kvôli veľkému počtu vyhrážok, ktorých sa jej dostalo v reakcii na podporu sexuálnych menšín, vysťahovala do USA. Je aj autorkou knihy Muž bez tváre - Neuveriteľný vzostup Vladimira Putina.

Na zadržanie knihy upozornil právnik Sergej Golubok, ktorý si ju objednal v internetovom obchode Amazon. Colnica v Petrohrade však balík zadržala. Golubok mal následne napísať vyhlásenie, v ktorom sa zaväzuje, že tlačovina neobsahuje výzvy na extrémizmus a terorizmus. Doložiť mal tiež, že produkt sa môže nachádzať na území Ruska. Knihu mu ale napriek tomu nevrátili a požiadali o jej znalecký posudok.

Colníci uviedli, že konajú v súlade s pravidlom prijatým Eurázijskou hospodárskou úniou (EAHU) v roku 2015. Nariadenie zakazuje dovoz "tlačených a audiovizuálnych materiálov, ktoré obsahujú informácie, ktoré môžu poškodiť politické a ekonomické záujmy členských štátov, ich bezpečnosť a zdravie a morálku ( ich) občanov".

Gessenová v rozhovore s petrohradským serverom Fontánka opatrenia označila za cenzúru a hlúposť.

Ruská redakcia spravodajského serveru BBC upozornila, že ruskí kníhkupci dielo Gessenovej v súčasnosti neponúkajú. Na svojich stránkach ho má len Moskovský dom knihy, ktorý ale zároveň uvádza, že kniha nie je v predaji. Jej text je pritom podľa BBC voľne dostupný na internete.

Šéf medzinárodnej organizácie pre ochranu ľudských práv Agora Pavel Čikov previerku kníh označil za cenzúru v tej najčistejšej podobe. "Je očividné, že formulácia 'informácie, ktoré môžu poškodiť politické a ekonomické záujmy' je mimoriadnej hmlistá, nekorektné a vytvára priestor pre jej zneužitie. To isté sa týka aj 'mravných hrozieb'," vyhlásiť Čikov. Podľa neho je pravidlo EAHU navyše v rozpore s ruskou ústavou.