Print this page

Wikipédia dala na čiernu listinu desiatky slovenských konšpiračných webov

Hoci Wikipédia je internetová encyklopédia s otvoreným obsahom, ktorú možno slobodne upravovať a čítať, aj ona sa snaží chrániť svoj obsah pred bludmi, konšpiráciami a vymyslenými či manipulujúcimi zdrojmi, ale aj stránkami s neonacistickým a ultranacionalistickým obsahom či spamom.

Medzi pravidlami pre editorov a autorov Wikipédie je aj také, ktoré zakazuje odkazovať na niektoré pochybné zdroje. Presnejšie do článkov wikipédie je „neprípustné“ vkladať odkazy na weby, ktoré sú na tzv. blackliste Wikipédie.

Tu je zoznam webov, ktoré sú na čiernej listine slovenskej Wikipédie:

Stránky s neonacistickým a ultranacionalistickým obsahom

\odpor\.org
\beo\.sk
\protiprudu\.info
\naseslovensko\.net

Stránky s nevhodným/sporným obsahom


\pressurespot\.com
\hlavnespravy\.sk
\zemavek\.sk
\aeronet\.cz
\conspi\.cz
\badatel\.sk

Spam

\zones\.sk
\dobrapozicka\.com
\doyouhateittoo\.blogspot\.com
\vierafilozofia\.sk
\staroslovienskabiblia\.wz\.sk
\firmyliptova\.sk
\goat\.cz
\solicad\.com
\onlinefilmy\.tv
\naj-obchody\.sk
\nejlepsi-adresa\.cz
\hottubshop\.sk
\zlatestranky\.sk
\itgamma\.sk
\panoramyslovenska\.sk
\precestuj\.sk\
\letenkyvieden\.sk\
\novezamkyfotoalbum\.cekuj\.net
\novezamkyfotoalbum\.sk
\stoporenie\.sk
\prihlasenieauta\.sk*

"Externé URLs zodpovedajúce tomuto zoznamu budú zablokované pri pokuse pridať ich na stránku," upozorňuje wikipédia. Tento zoznam ovplyvňuje iba slovenskú wiki. Wikipédia má aj viaceré rozsiahle globálne čierne listiny. Napríklad túto: MediaWiki:Spam-blacklist

Wikipédia je sponzorovaná neziskovou organizáciou Wikimedia Foundation. Má viac ako 300 nezávislých jazykových vydaní vrátane slovenského a najrozsiahlejšieho anglického. Wikipédia obsahuje popri článkoch encyklopedického typu aj články podobajúce sa almanachu, atlasu či stránky aktuálnych udalostí.

Odporúčame aj: Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Články sú upravované dobrovoľníkmi v tzv. wiki štýle, čo znamená, že ich môže meniť v podstate hocikto, pričom je zaznamenávaná história revízií. Wikipediáni presadzujú politiku „nestranného uhlu pohľadu“. Podľa nej, ak existujú protichodné názory, treba ich uviesť a to bez prikláňania sa k niektorému z nich.

 

*Aktualizácia 1.4: V zozname medzi Spam - stránkami bola aj stránka SecIT .sk. Zástupca stránky požiadal Wikipédiu o jej odstránenie a tá mu vyhovela, preto sme zo zoznamu stránku vymazali. "Odpoveďou (z Wikipédie - pozn.red.) bolo, že bola pridaná pred 10 rokmi pre CROSS-WIKI spam, teda prelinkovanie ako odkaz na uvedené tvrdenia v rámci citácií, ktoré pravdepodobne neboli vhodné. V žiadnom prípad nie pre sporný obsah. Zrejme došlo pred 10 rokmi k nejakému pochybeniu, neviem to už zistiť je to veľmi dávno a dozvedel som sa o tom vlastne až teraz. V každom prípade na základe mojich argumentov bola stránka secit.sk z daného zoznamu odstránená," povedal pre Omediach.com Matej Zuzčák zo stránky SecIT.sk.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.