Print this page

RT a Sputnik nepustili na konferenciu o slobode médií Foto: Sputnik

Zástupcovia ruskej štátnej televízie RT a propagandistickej ruskej agentúry Sputnik sa nemôžu zúčastniť medzinárodnej londýnskej konferencie o slobode médií, informovala dnes s odvolaním sa na britskú vládu AFP.

 

Podľa Británie je to kvôli aktívnej úlohe oboch médií v šírení dezinformácií.
Práve Sputnik si vybrala za partnerskú agentúru za Jaroslava Rezníka slovenská TASR. Až po tlaku verejnosti a médií Rezník od užšej spolupráce ustúpil. Od Sputnika však TASR preberala správy bežne.

Konferenciu, ktorá sa koná v britskej metropole tento týždeň, budú hosťovať kanadská ministerka zahraničia Chrytia Freelandová a britský minister zahraničia Jeremy Hunt. Zúčastniť sa jej majú aj ďalší politici, novinári, zástupcovia občianskej spoločnosti a mediálneho priemyslu.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne k zamietnutej akreditácii pre RT uviedlo, že sa jedná o "politickú diskrimináciu", ktorá nadväzuje na dlhoročnú urážlivú kampaň britských úradov voči štátnej stanici.

Ambasáda pripomenula britský regulačný úrad pre médiá OFCOM, ktorý vyšetroval RT kvôli možnému porušeniu pravidiel o nestrannosti v spravodajstve v súvislosti s minuloročnou otravou ruského dvojitého agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury.

Podľa organizátorov je cieľom akcie medzinárodná diskusia a spolupráci v oblasti slobody médií, čoho sa týka aj šírenie dezinformácií. Pozvánku na udalosť neobdržali iba tri krajiny, ktoré spája represívny politický režim: Venezuela, Severná Kórea a Sýria.