Print this page

Alarmujúci prieskum: Hlavné správy a Zem a vek zaradili učitelia medzi najdôveryhodnejšie médiá Zdroj: Focus

Rozsiahly prieskum medzi učiteľmi ukázal, že mnohí učitelia na základných školách nemajú problém odporúčať žiakom konšpirácie a dezinformácie.

Konšpiračný časopis Zem a Vek, ktorý šíri bludy, šovinizmus a dezinformácie ako pomôcka učiteľa pri vyučovaní na ZŠ - vyzerá to tak, že to už nie je len ojedinelý prípad nejakej jednej popletenej učiteľky.

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s agentúrou Focus, s podporou medzinárodnej organizácie British Council uskutočnili koncom júna Celoslovenský reprezentatívny prieskum Základné zručnosti pre 21. storočie z pohľadu učiteľov: Tvrdenie vs. realita. Projektu sa 523 pedagógov druhého stupňa základných škôl z celého Slovenska.

Jednou z otázok bola aj táto: „Ak by ste mali svojim žiakom odporučiť médiá, kde môžu nájsť dôveryhodné informácie o tom, čo sa deje doma a vo svete, ktoré z nasledujúcich médií (či už v tlačenej alebo internetovej podobe) by ste svojim žiakom odporučili?”

Takto učitelia odpovedali:

Je alarmujúce, koľko učiteľov by odporúčalo čitateľom konšpiračné a dezinformačné weby. Hoci na prvom a druhom mieste medzi odporúčanými titulmi sú Aktuality a Hospodárske noviny, až 57 percent učiteľov by žiakom odporúčalo jeden z najväčších konšpiračných webov na Slovensku Hlavné správy a 53 percent ďalší konšpiračný web Zem a a Vek. Viac učiteľov by ho študentom odporúčalo ako bežné médiá – SME a Denník N. Na tieto údaje z prieskumu upozornil na blogu Jakub Goda.

Odporúčame aj: Wikipédia dala na čiernu listinu desiatky slovenských konšpiračných webov

Popularita Hlavných správ alebo Zem a veku je podľa Godu rozložená relatívne rovnomerne na všetky skupiny učiteľov bez ohľadu na vek, dĺžku praxe, predmet, ktorý učia alebo kraj, v ktorom pôsobia.

 

Zdroj: Focus

 

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.