Print this page

Experti varujú: Dezinformácie o očkovaní narastajú, ohrozujú zdravie ľudí aj na Slovensku PrtSc Youtube WHO

Dezinformácie a nárast nedôvery v očkovanie patrí k zásadným rizikám ohrozujúcim zdravie a životy ľudí na všetkých kontinentoch.

Šírenie serióznych informácií o vakcínach je preto rovnako potrebné ako distribúcia očkovacích látok do oblastí, kde k nim zatiaľ deti nemajú prístup. Zhodli sa na tom lídri svetových inštitúcií a zdravotnícki experti počas globálneho summitu o očkovaní v Bruseli.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ho usporiadal v reakcii na rastúci počet ľudí, ktorí najmä v Európe odmietajú nechať svoje deti očkovať kvôli nepravdivým informáciám plniacim sociálne siete. "Je neakceptovateľné, že sa stále rozvíjajú choroby, ktoré mali byť vďaka očkovaniu už eliminované," vyhlásil Juncker na úvod summitu, pričom pripomenul okrem iného nárast počtu prípadov osýpok v mnohých krajinách sveta.

Zdroj: WHO

Tohtoročný prieskum fondu Welcome Trust ukázal, že existuje súvislosť medzi nízkou zaočkovanosťou populácie a nárastom počtu prípadov tejto potenciálne smrteľnej choroby, ktorý v poslednej dobe trápi niektoré krajiny.

Medzi štáty s najväčším nárastom prípadov patria krajiny ako Madagaskar, Filipíny či Venezuela, kde je obmedzená dostupnosť očkovania, ale aj štáty ako Ukrajina či Francúzsko, kde majú ľudia nízku dôveru vo vakcináciu.

Od 1. januára 2018 do 31. decembra 2018 oznámilo 30 členských štátov EÚ / EHP celkovo 12 352 prípadov osýpok. Celkovo 8 596 prípadov osýpok (čo predstavuje 70 % z celkového počtu prípadov) bolo laboratórne potvrdených. Zo všetkých uvedených krajín len jedna krajina neevidovala ani jeden prípad – Island. Najvyšší počet prípadov hlásilo Francúzsko (2 913), Taliansko (2 517), Grécko (2 293) a Rumunsko (1 087).

Slovensko hlásilo za vlaňajšok 572 prípadov ochorení na osýpky, Česká republika 202 prípadov, Rakúsko 77 prípadov a Maďarsko 14 prípadov.

Ľudia podľa Junckera šíri po internete nezmyselné informácie o nebezpečnosti vakcín, niektorí zase tvrdia, že jediným dôvodom vakcinácie je tlak farmaceutických spoločností, ktoré z neho majú zisk. Šéf EK podotkol, že vakcíny zachránia ročne tri milióny životov a preto je zásadné s týmito dezinformáciami bojovať.

Podľa spomínanej štúdie majú celosvetovo najnižšiu dôveru v bezpečnosť očkovania obyvatelia Európy, kde sú o nej presvedčené necelé dve tretiny ľudí. Celosvetovo je to takmer 80 percent.

"Nedôvera a dezinformácie nesmú prevládnuť. Nestane sa to, keď budeme konať hneď," povedala riaditeľka detského fondu OSN UNICEF Henrietta Foreová, podľa ktorej zachráni vakcinácia každú minútu päť detských životov. Len počas minulého roka však kvôli nedostatku očkovacích látok či ich odmietaniu nebolo očkovaných 20 miliónov detí na celom svete, dodala.

Lídri a experti sa zhodli, že zásadnou cestou, ako zvýšiť medzi ľuďmi povedomie o prospešnosti očkovania je spolupráca s médiami, najmä prevádzkovateľmi sociálnych sietí. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ocenil, že siete Pinterest, Facebook a Instagram sa tento rok rozhodli odkazovať užívateľov vyhľadávajúcich informácie o očkovaní na overené zdroje typu WHO.

"Malo by sa však urobiť viac," podotkol Ghebreyesus, podľa ktorého "ťažko vybojované pokroky vo vakcinácii môžu byť stratené" práve vinou dezinformácií.

Summit, na ktorom sa zúčastňujú štyri stovky šéfov organizácií, odborníkov či ľudí, ktorým očkovanie zachránilo život, sa zaoberá aj vývojom nových vakcín a ich lepšie distribúciou po celom svete.

 

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.