Print this page

Úspech českých tajných: Rozbili ruskú spravodajskú sieť, ktorá ohrozovala aj Slovensko Foto: BIS

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) a Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) odhalili a rozbili sieť, ktorú v Česku vytvárala ruská spravodajská služba FSB.

Na dnešnej bezpečnostnej konferencii v Snemovni to povedal riaditeľ BIS Michal Koudelka. Aktivity ruských a čínskych spravodajských služieb Koudelka označil za najpodstatnejšie dlhodobé riziká pre bezpečnosť Česka.

Sieť, ktorú v ČR budovala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), bola financovaná z Ruska a ruskej ambasády a mala prostredníctvom siete serverov útočiť na ciele v Česku i na českých zahraničných partnerov, povedal Koudelka.

"Úplne to nezodpovedá skutočnosti. Veľvyslanectvo nemá nič spoločné s akousi agentúrnou sieťou," citovala agentúra TASS reakciu ruského diplomatického zastúpenia v ČR.

Odporúčame aj: Novinárka odhalila hniezdo ruskej propagandy, následne sa stala jej terčom (VIDEO)

"Sieť bola totálne rozbitá a zdecimovaná vďaka výbornej práci NCOZ. Vyšetrovanie ďalej pokračuje. Zabránili sme tejto aktivite z územia Českej republiky, ktorá bola súčasťou ďalšieho reťazca, ktorý Rusi využívali a pripravovali na využitie v iných krajinách Európy," povedal v Snemovni šéf kontrarozviedky.

"Tá kauza je stále v trestnom konaní, teda v tejto chvíli sa nemôžeme k podrobnostiam bližšie vyjadrovať," uviedol riaditeľ NCOZ Jiří Mazánek. Potvrdil len, že NCOZ spolupracuje na kauze s kontrarozviedkou.

Ruské ale aj čínske tajné služby označil Koudelka za hlavnú dlhodobú hrozbu pre Česko. Ruskí spravodajcovia v ČR získavajú množstvo cenných informácií z bežných rozhovorov s ľuďmi pohybujúcimi sa okolo diplomacie a politiky. Číňania podľa Koudelku postupujú inak, najčastejšie pozývajú vedcov, politikov a ďalších ľudí do svojej krajiny, kde sa na nich snažia pôsobiť a získať od nich informácie.

Odporúčame aj: Reuters: Za hackerským útokom na austrálsky parlament bola Čína

Z krátkodobých hrozieb je podľa Koudelku pre Česko zásadný islamský terorizmus. Teraz ale BIS nemá informácie o bezprostrednej hrozbe.

Šéf BIS upozornil aj na hrozbu pravicového extrémizmu. Podľa neho síce aktívnych extrémistov v Česku v poslednej dobe ubudlo, nie je ale vylúčené to, že sa situácia zmení. Poukázal pritom na tohtoročné teroristické útoky pravicových extrémistov v Nemecku a na Novom Zélande.

Konferencia sa venovala aj problému kybernetických útokov. Analytik Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) Ondřej Rojčík varoval pred tým, že Česko je pre štáty, ktoré tieto útoky páchajú, lákavým cieľom vďaka svojmu členstvu v EÚ a NATO. Zopakoval tiež, že úrad považuje za hlavné kybernetické hrozby Rusko a Čínu.

Podľa amerického bezpečnostného experta Jamesa Van de Veldeho Rusko a Čína využívajú informácie ako zbraň a v kyberpriestore majú prevahu nad NATO. Aliancia sa podľa neho dlhodobo zameriavala na strategickú prevahu v konvenčnom konflikte. Moskva a Peking sa preto snažia dosiahnuť svoje ciele bez toho, aby konvenčné boje vôbec začali, a zamerali svoju stratégiu na kyberpriestor.