Print this page

Konšpiračná stránka IdemVolit.sk je prepojená na lekára z Považskej Bystrice Foto: FB Idemvolit.sk

Facebooková stránka IdemVoliť.sk, ktorá šíri konšpirácie, antisemitizmus, nenávistné prejavy proti LGTBI, imigrantom a vybraným osobnostiam verejného života, je spojená s lekárom z Považskej Bystrice Radoslavom Čičalom.

Zistil to web infosecurity.sk.

Graficky nekvalitný konšpiračný web idemvolit.sk funguje niekoľko rokov. Napríklad pred župnými voľbami v roku 2017 písal o kandidujúcich stranách a politikoch a snažil sa predávať politickú reklamu. Zaujímavosťou bolo, že jediným politickým subjektom, o ktorom informoval výhradne pozitívne, bola Kotlebova ĽSNS. Web posledné mesiace nie je veľmi aktívny, no jeho facebooková stránka áno. Tá slúži nielen na propagáciu kotlebovcov, ale šíri hoaxy, nenávistné či antisemitské texty, o bežných médiách píše ako o protislovenských, útočí na mimovládky, Rómov, Židov.

Obľúbená téma konšpirátorov - šírenie antisemitizmu a strachu z filantropa G. Sorosa.

 

Takto šíril výmysly o vražde Jána Kuciaka

Web ako aj rovnomenná facebooková stránka nemá jasne uvedeného majiteľa a útočné články nemajú autora. A tak za dezinformácie nenesie nikto zodpovednosť.

Napríklad web šíril počas moratória pred prezidentskými voľbami konšpiračné video o Zuzane Čaputovej.

Admina stránky odhalil web Infosecurity.sk prostredníctvom jedinečného kódu Google Analytics a skrytými prepojeniami medzi web stránkami správcu stránky idemvolit.sk.

Stránka idemvolit.sk je s facebookovou stránkou prepojená prostredníctvom rovnakého kontaktného mailu.

"Web stránka používa jedinečný kód Google Analytics UA-12190077, ktorý sme našli ešte v zdrojovom kóde najmenej troch iných webov. Ich spoločným menovateľom je pán Peter Blahút. Spojili sme sa s pánom Blahútom, ktorý priznal, že ako amatérsky programátor pred rokmi pomohol vytvoriť známemu web www.idemvolit.sk a rovnomennú facebookovú stránku. Blahút sa od obsahu stránky dištancuje a poskytol meno a kontakt na Radoslava Čičalu, ktorému web a FB stránku odovzdal," píše Indosecurity.sk.

Čičala pre Infosecurity.sk priznal, že je autorom niektorých príspevkov a článkov, no tvrdí, že administrátorov je niekoľko. Podľa facebookovej stránky je ich 9. „O tých ľuďoch nemôžem vzhľadom na ich žiadosť hovoriť. (…) Ja vám to nemôžem vysvetliť, lebo viete, to funguje na nejakom princípe, a uškodil by som nejakým ľuďom a to ja nemám v záujme … je to citlivá vec,“ dodal.

Lekár z Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici Čičala prispieva rôznymi konšpiráciami aj pre dezinformačné weby Infovojna, Panobcan.sk či Hlavné Správy. Po zverejnení informácie, že stojí za konšpiračným webom IdemVolit.sk, si schoval facebookovy účet.

Web Infosecurity.sk vysvetľuje, prečo sa rozhodol zverejniť meno admina, takto: „V prípade, že anonymná facebooková stránka šíri dezinformácie, nenávistné prejavy, podieľa sa na polarizácii spoločnosti či erózii spoločenskej súdržnosti alebo je dôvodne podozrivá z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu alebo priestupku, resp. existuje podozrenie na jej spojenie s cudzou mocou, považuje Infosecurity.sk za legitímne, v prípade, že ju má k dispozícii, zverejniť identitu jej administrátora.“

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.