Print this page

Vznikol Atlas konšpirácií, dostupný je online Zdroj. Atlas konšpirácií

Konšpirácií, hoaxov a dezinformácií je na internete už toľko, že v susednej Českej republike sa rozhodli vytvoriť ich webovú databázu.

Päťčlenný tím z odboru Studia nových médií na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe vytvoril online Atlas konšpirácií, ktorý má viac ako 270 odkazov. Nachádza sa na platforme Wikimedia.

„Kontinuálne spracovávame ďalšie. Databáza ponúka nielen ich prehľad, ale tiež základné zaradenie do širšieho kontextu (naratívov). Zahŕňa aj prehľad hlavných českých anti-systémových a konšpiračných webov a prehľad podielov jednotlivých narativov na informáciách, ktoré sa šíria,“ popisujú Atlas jeho tvorcovia.

Súčasťou projektu sú aj dezinformácie, populistické zjednodušenia a konšpirácie z reťazových e-mailov šírených nielen v Českej republike ale aj dezinformácie zachytené bruselskou skupinou EÚ vs Disinfo.

Atlas je rozdelený do niekoľkých skupín - napríklad New World Order teórie, protiislamské teórie, prokremeľské dezinformačné narativy (ofic.), klamstvá, nešťastia, choroby a medicína, mimozemské civilizácie & ezoterické témy, atentáty, nevyriešená úmrtia & historické osobnosti či protikatolícke teórie.

Napríklad medzi Konšpiračnými teóriami je kategória „atentáty, nevyriešené úmrtia a historické osobnosti“ ktorej môže čitateľ nájsť napríklad tieto rozpracované konšpirácie, zoradené podľa abecedy: