Print this page

Facebook zastavil ďalšiu ruskú dezinformačnú operáciu Reprofoto youtube/Interffairs.ru

Facebook v stredu oznámil, že zastavil dezinformačnú operáciu vedenú z Ruska v niekoľkých afrických krajinách. Spoločnosť podľa denníka The New York Times (NYT) uviedla, že zo svojich internetových stránok odstránila tri Ruskom podporované siete, ktoré boli k týmto aktivitám využívané.

Dotknuté účty, stránky a skupiny prítomné na Facebooku, ale aj na Instagrame, boli prepojené s "entitami spojenými" s osobou blízkou ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ide o oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorý už bol obvinený zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016, konkrétne z podnecovania kampane namierenej proti Hillary Clintonovej a z podpory Donalda Trumpa.

Rusko týmto spôsobom testuje nové dezinformačnej taktiky v rámci enormnej kampane vedenej na facebooku v častiach Afriky, napísal NYT. Podľa denníka je to súčasť rozvoja manipulačných techník pred americkými prezidentskými voľbami v budúcom roku.

Medzi krajiny, kde sa odhalená dezinformačnej operácia vykonávala, patrí Kamerun, Kongo, Líbya, Madagaskar, Mozambik, Pobrežie Slonoviny, Stredoafrická republika a Sudán.

Odporúčame aj: Počet dezinformácií šíriacich sa z Ruska sa zdvojnásobil, upozorňuje EP

Na rozdiel od predošlých operácií vedených z Ruska sa novoodhalené siete zamerali na niekoľko krajín prostredníctvom príspevkov v arabčine, oznámilo Stanfordovo internetové observatórium, ktoré s facebookom spolupracuje na odhalovaní týchto aktivít.

Niektoré príspevky podľa observatória propagovali ruskú politiku, zatiaľ čo iné kritizovali francúzsku a americkú politiku v Afrike. Rusi tiež využili obyvateľov afrických krajinách na zakladanie facebookových účtov.

Prípad ukazuje, ako Rusko pokračuje v intenzívnom skúšaní rôznych dezinformačných techník, hoci jeho metódy zasahovania prostredníctvom internetu sú už monitorované, poznamenáva NYT. Podľa expertov uplatnením týchto taktík v oblastiach, ktoré sú menej sledované ako v Spojených štátoch a v Európe, sa Rusko zrejme snaží posilniť sféru svojho vplyvu v Afrike, kde začalo šíriť propagandu a budovať politickú infraštruktúru.