Print this page

Šíri sa zoznam, že do okultizmu patrí Harry Potter, Star Wars, joga či akupunktúra. Čo naň hovorí KBS? Foto z filmu Harry Potter

„Okultizmus je diablovo náboženstvo a človek, ktorý sa mu venuje, je otrokom zlých duchov,“ takto charakterizuje okultizmus napríklad poľský kňaz Mieczysław Piotrowski.

 Zdroj: modlitba.skZ roka na rok sa vynorí na rôznych náboženských stránkach a diskusných fórach zoznam s názvom „Čo všetko patrí do okultizmu?“, ktorý zaraďuje do okultizmu jasnovidectvo, čarodejníctvo, telepatiu, telekinézu (schopnosť bez fyzikálneho pôsobenia hýbať predmetmi), veštenie, vykladanie snov či komunikáciu s UFO. Zaraďuje však medzi zakázaný okultizmus aj mnohé fantasy filmy ako Hviezdne vojny, Akty X, Harry Potter, rôzne online hry – napríklad Pokémon.

Do zakázanej „okultnej, ezoterickej a satanistickej hudby“ sú podľa zoznamu zaradené skupiny Iron Maiden, Black Sabath, Jean Michael Jarre či Enya ale aj bojové umenia „najmä tie, ktoré používajú zvláštne energie a symbolické postoje či pohyby napodobňujúce niektoré zvieratá, napr.: Kung-fu, ďalej Aikido, Taekwondo.“

Do okultistického zoznamu sú zaradené všetky druhy jogy, akupunktúra, akupresúra a magnetoterapia – metódy liečby, ktoré ponúkajú aj bežné zdravotné zariadenia a sú hradené zo zdravotného poistenia.

Zoznam, ktorý sa prvýkrát objavil na stránke modlitba.sk v roku 2013 nemá autora, žiaden zdroj, no šíria ho ďalšie hlavne náboženské portály. Napríklad aktuálne ho odporúča fara v Liptovskom Mikuláši.

Aké je oficiálne stanovisko Konferencie biskupov Slovenska k tomuto zoznamu?

KBS sa od zoznamu dištancuje. "Daný zoznam nie je dielom KBS. Je zrejmé, že jeho autor chcel upozorniť na riziká spojené s okultizmom. Žiaľ, mnohí veriaci naozaj podceňujú nebezpečenstvo praktizovania mágie. Až takýto rozsiahly zoznam však nepokladám za primeraný,“ reagoval pre Omediach.com hovorca KBS Martin Kramara.

Oficiálne učenie katolíckej cirkvi k tejto oblasti je podľa neho v katechizme.

Podľa Kramaru katechizmus dôrazne varuje pred mágiou a sú v ňom aj príklady toho, čomu sa treba vyhnúť no nevydáva taxatívne zoznamy. „V tomto duchu sa dá povedať, že v konkrétnych prípadoch treba rozlišovať, čo stojí v pozadí liečenia, cvičenia, textov, atď... Nebolo by primerané každého obviňovať z mágie. Zdravá kresťanská opatrnosť je vždy na mieste, pretože naozaj existujú liečitelia a cvičitelia, ktorí mágiu praktizujú; opatrnosť by však mala byť "opatrná" aj v tom, aby neskĺzla do upodozrievania či paranoje,“ hovorí Kramara.

„Napríklad, hoci fantasy filmy nepatria k mojim obľúbeným, vnímam ich ako druh fikcie: nebudia však vo mne obavy z okultizmu. Pri otázkach týkajúcich sa lekárskej vedy nepátram po internete, ale rešpektujem kompetenciu kvalifikovaných lekárov. Ak by som sa stretol so skutočne opodstatnenými pochybnosťami, je tu možnosť obrátiť sa na Etickú komisiu ministerstva zdravotníctva," dodáva.

Katechetizmus v bode 2117 veriacich odrádza od používania mágie, a to najmä v súvislosti s liečiteľmi. Hoci tu nie sú zakázané žiadne konkrétne formy, katechizmus zdôrazňuje, že „uchyľovanie sa k tzv. tradičným spôsobom liečenia neoprávňuje ani vzývanie zlých mocností, ani zneužívanie dôverčivosti iných.“ Pripomína, že „všetky praktiky mágie alebo čarodejníctva, ktorými si človek chce podmaniť skryté mocnosti, aby ich postavil do svojich služieb a dosiahol nadprirodzenú moc nad blížnym – hoci aj preto, aby mu získal zdravie –, vážne odporujú čnosti nábožnosti. Tieto praktiky sú ešte odsúdeniahodnejšie, keď sú spojené s úmyslom škodiť druhému, alebo keď sa pri nich uchyľuje k zásahu zlých duchov,“ cituje Kramara z katechetizmu.

Hovorca dodáva, že katechizmus sa okrem toho stavia aj proti noseniu amuletov a odmieta tiež všetky formy veštenia „Uchyľovanie sa k satanovi alebo k zlým duchom, vyvolávanie mŕtvych alebo iné praktiky, o ktorých sa mylne predpokladá, že „odhaľujú“ budúcnosť. Používanie horoskopov, astrológia, čítanie z ruky, výklad predpovedí alebo osudov, jasnovidectvo a uchyľovanie sa k médiám prejavujú vôľu mať vládu nad časom, nad dejinami a nakoniec nad ľuďmi, a zároveň túžbu nakloniť si skryté mocnosti. Sú v protiklade s úctou a rešpektom spojenými s láskyplnou bázňou, ktoré sme povinní mať jedine voči Bohu,“ cituje Katechizmus v bode 2116.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..