Print this page

Vznikol nový nástroj v boji proti manipulácii s fotkami - Assembler (VIDEO) Ilustr.foto: 365.bank

Spoločnosť Jigsaw v spolupráci s Google a niekoľkými univerzitami vytvorila nástroj na rozpoznávanie falošných a upravených obrázkov s názvom Assembler. Zatiaľ ho môžu využívať novinári a overovatelia faktov.

Je to zatiaľ experimentálna platforma, ktorej cieľom je v dobe, keď falošné manipulatívne zverejňované fotky sú stále sofistikovanejšie, uľahčiť rýchlejšie odhalenie manipulatívnych médií a tak zabrániť šíreniu dezinformácií.
Nástroj Assembler, ktorý má slúžiť ako pomoc hlavne pre novinárov a analytikov, využíva umelú inteligenciu a prvky strojového učenia, ktoré odhalia aj pokročilé formy manipulácie.

via GIPHY

Funguje to tak, že sa do aplikácie Assembler vložia snímky a tá overí ich pravosť. Na rozdiel od existujúcich aplikácii Assembler má až sedem druhov detektorov, každý z nich sa zameriava na špecifický typ techniky manipulácie s fotografiami. Ak sa zistí manipulácia s obrázkom, Assembler zvýrazní miesto, kde k nej pravdepodobne došlo. Podľa techweb.sk sa tak dokážu zistiť anomálie farebných vzorov, skopírované oblasti obrázka, zmenu jasu, ale aj to, či bol na vytvorenie fotografie použitý viac ako jeden model fotoaparátu. Aplikácia je zatiaľ k dispozícii len vybraným spravodajským organizáciám (Agence France-Presse, Animal Politico, Code for Africa, Les Décodeurs du Monde, Rappler).

Jednotlivé detektory často nedokážu presne zistiť rôzne typy manipulácie s obrazom. Napríklad detektory určené na identifikáciu snímok manipulovaných prostredníctvom kopírovania a vkladania zvyčajne nedokážu detekovať manipulácie s jasom obrazu - a naopak. „Aby sme to vyriešili, zostavili sme experimentálny detektor, model súboru, ktorý je vytvorený pomocou signálov z viacerých detektorov. Pretože model súboru dokáže identifikovať viacero typov manipulácií s obrazom, výsledky sú v priemere presnejšie ako ktorýkoľvek jednotlivý detektor,“ popisuje spoločnosť Jisaw.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.