Print this page

Pozrite si 15 najčastejších mýtov, ktoré sa šíria v súvislosti s novým koronavírusom Ilustr. foto: europe.eu

Koronavírus obchádza mladých... Vyhnete sa vírusu, ak pôjdete do teplých krajín... Stačí jesť cesnak... alebo si telo vystriekať chlórom či alkoholom... Aj to sú časté mýty, ktoré sa šíria ohľadom hrozby nákazy novým koronavírusom.

 Pozrite sa na 15 najčastejších mýtov a vysvetlenie Svetovej zdravotníckej organizácie WHO aká je realita.

1. Mýtus: Vírus COVID-19 sa nemôže prenášať v oblastiach s horúcim a vlhkým podnebím

Z doterajších dôkazov sa vírus COVID-19 môže prenášať vo všetkých oblastiach vrátane oblastí s horúcim a vlhkým podnebím. Bez ohľadu na podnebie prijímajte ochranné opatrenia, ak bývate v krajine, alebo ak cestujete do oblasti hlásiacej COVID-19. Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred COVID-19, je časté čistenie rúk. Týmto odstránite vírusy, ktoré môžu byť na vašich rukách, a vyhnete sa infekciám, ktoré by ste mohli získať dotknutím sa očí, úst a nosa.  Vyvarujte sa aj úzkeho kontaktu s každým, kto kašle a kýcha.

2. Mýtus: Chladné počasie a sneh môžu zabiť nový koronavírus

Nie je dôvod domnievať sa, že chladné počasie môže zabiť nový koronavírus alebo iné choroby. Normálna teplota ľudského tela zostáva okolo 36,5°C až 37°C bez ohľadu na vonkajšiu teplotu alebo počasie. 

Odporúčame aj: WHO považuje šírenie nákazy nového typu koronavírusu za pandémiu

3. Mýtus: Pri horúcom kúpeli sa zabráni novému ochoreniu COVID-19

Ak sa kúpete v horúcom kúpeli, nezabránite tomu, aby ste chytili COVID-19. Vaša normálna telesná teplota zostáva okolo 36,5°C až 37°C bez ohľadu na teplotu vášho kúpeľa alebo sprchy. V skutočnosti môže byť horúci kúpeľ s veľmi horúcou vodou škodlivý, pretože vás môže popáliť. 

4. Mýtus: Nový koronavírus môže byť prenášaný komárom

Doteraz neexistujú žiadne informácie ani dôkazy, ktoré by naznačovali, že nový koronavírus by mohli prenášať komáre. Nový koronavírus je respiračný vírus, ktorý sa šíri primárne prostredníctvom kvapôčok vytvorených pri kašli alebo kýchnutí infikovanou osobou alebo kvapôčkami slín alebo výtokom z nosa. 

5. Mýtus: Sušiče rúk sú účinné pri zabíjaní nového koronavírusu

Nie. Sušiče rúk nie sú účinné pri zabíjaní COVID-19. Aby ste sa ochránili pred novým koronavírusom, mali by ste si ruky často čistiť dezinfekciou s alkoholom, alebo ich umyť mydlom a vodou. Po vyčistení rúk ich dôkladne osušte pomocou papierových utierok alebo sušiča teplého vzduchu.

6. Mýtus: Nový koronavírus môže zabiť ultrafialová dezinfekčná lampa

UV lampy by sa nemali používať na sterilizáciu rúk alebo iných oblastí pokožky, pretože UV žiarenie môže spôsobiť podráždenie pokožky.

7. Mýtus: Tepelné skenery sú dostatočné pri detekcii ľudí infikovaných novým koronavírusom

Tepelné skenery sú účinné pri detekcii ľudí s horúčkou (tj majú vyššiu než normálnu telesnú teplotu). Nemôžu však odhaliť ľudí, ktorí sú nakazení, ale ešte nie sú chorí s horúčkou. Prepuknutie choroby u nakazených do horúčky trvá 2 až 10 dní.

8. Mýtus: Nový koronavírus môže zabiť postrek celého tela alkoholom alebo chlórom

Nie. Rozprašovanie alkoholu alebo chlóru po celom tele nezabije vírusy, ktoré už vstúpili do vášho tela. Postrek takýchto látok môže byť škodlivý pre odev alebo sliznicu (napr. oči, ústa). Alkohol aj chlór môžu byť užitočné pri dezinfekcii povrchov, treba ich však používať podľa príslušných bezpečnostných odporúčaní.

9. Mýtus: Domáci miláčikovia šíria nový koronavírus

V súčasnosti nie je dokázané, že domáce zvieratá, ako sú psy alebo mačky, môžu byť infikované novým koronavírusom. Po kontakte s domácimi miláčikmi je však vždy dobré si umyť ruky mydlom a vodou. Chráni vás to pred rôznymi bežnými baktériami, ktoré sa môžu prenášať medzi domácimi zvieratami a ľuďmi.

10. Mýtus: Pred novým koronavírusom vás ochránia vakcíny proti zápalu pľúc

Vakcíny proti pneumónii, ako je pneumokoková vakcína a vakcína proti Haemophilus influenza typu B, neposkytujú ochranu proti novému koronavírusu. Vírus je tak odlišný, že potrebuje svoju vlastnú vakcínu, ktorú sa snažia vyvinúť viaceré vedecké tímy na celom svete. Aj keď tieto vakcíny nie sú účinné proti 2019-nCoV, na ochranu vášho zdravia sa dôrazne odporúča očkovanie proti respiračným chorobám.

11. Mýtus: Infekcii novým koronavírusom môže zabrániť pravidelné vypláchnutie nosu fyziologickým roztokom

Nie je dokázané, že by pravidelné vypláchnutie nosa fyziologickým roztokom chránilo ľudí pred infekciou novým koronavírusom. Existuje niekoľko obmedzených dôkazov o tom, že pravidelný preplach nosa soľným roztokom môže ľuďom pomôcť rýchlejšie sa zotaviť z prechladnutia. Pravidelné vypláchnutie nosa však nepreukázalo prevenciu respiračných infekcií.

12. Mýtus: Konzumácia cesnaku pomôže zabrániť infekcii novým koronavírusom?

Cesnak je zdravé jedlo, ktoré môže mať určité antimikrobiálne vlastnosti. V súčasnosti však nie je dôkaz, že by konzumácia cesnaku chránila ľudí pred novým koronavírusom.

13. Mýtus: Mladších ľudí nový koronavírus obchádza

Ľudia všetkých vekových kategórií môžu byť infikovaní novým koronavírusom. Starší ľudia a ľudia s už existujúcimi zdravotnými problémami (ako sú astma, cukrovka, srdcové choroby) sú však zraniteľnejšími vírusmi. 
WHO odporúča ľuďom všetkých vekových skupín, aby podnikli kroky na ochranu pred vírusom, napríklad dodržiavaním dobrej hygieny rúk a dobrej respiračnej hygieny.

14. Mýtus: Antibiotiká sú účinné pri prevencii a liečbe nového koronavírusu

Nie, antibiotiká nefungujú proti vírusom, iba proti baktériám. Nový koronavírus (2019-nCoV) je vírus, a preto by sa antibiotiká nemali používať ako prostriedok prevencie alebo liečby. Ak ste však hospitalizovaní pre 2019-nCoV, môžete dostať antibiotiká, pretože je možná bakteriálna koinfekcia.

15. Mýtus: Existuje konkrétny liek na prevenciu alebo liečbu nového koronavírusu

K dnešnému dňu neexistuje žiaden špecifický liek na prevenciu alebo liečbu nového koronavírusu (2019-nCoV). Avšak osobám infikovaným vírusom by sa mala venovať primeraná starostlivosť, aby sa zmiernili a liečili príznaky, a osobám so závažným ochorením by sa mala poskytnúť optimalizovaná podporná starostlivosť. Niektoré špecifické liečby sa skúmajú a budú testované prostredníctvom klinických pokusov. WHO pomáha urýchliť výskumné a vývojové úsilie s radom alebo partnermi.

Spracované podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.