Print this page

Správa, že do Európy potichučky smeruje provokovať americká armáda, je hoax (FOTO) Ilustr. foto: Ministerstvo obrany SR

Podpredseda ĽS Naš Slovensko Milan Uhrík, ktorý je aktuálne europoslancom už niekoľko dní šíri poplašné správu, o tom, že „v čase šíriacej sa epidémie smeruje do Európy najväčšia americká armáda.“

 

„Kým ľudia panikária a médiá vypisujú prakticky len o koronavíruse ☣️, tak medzičasom sa v 7 európskych krajinách potichučku vyloďuje 20 000 amerických vojakov, 13 000 amerických ťažkých tankov, obrnených vozidiel a helikoptér spolu s ďalším vojenským vybavením. Tieto americké divízie sa pridajú k ďalším 10 000 americkým vojakom, ktorí v Európe už sú. Na čo sem prišli? Pomôcť zabrániť šíreniu vírusu? Vôbec nie! Prichádzajú sem v kolaborácii s NATO provokovať a vyskúšať si, ako by mohla prebiehať vojna proti Rusku na európskom kontinente!," napísal Uhrík v statuse, ktorý má niekoľko tisíc zdieľaní.

Uhrík šíri poplašnú správu. Americké vojská sem neprichádzajú „potichúčky provokovať" a ani "vyskúšať si, ako vy mohla prebiehať vojna proti Rusku.“

Uhríkovu informáciu dementuje ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo zahraničných vecí už v januári, v rámci svojej strategickej komunikácie,  informovalo o plánovanom cvičení Defender20202. „Cvičenie Defender2020 je dlhodobo plánovaná aktivita spojencov zameraná na preverenie pripravenosti na obranu teritória členských štátov NATO. Všetky záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv o transparentnosti sú striktne dodržiavané,“ píše sa v stanovisku Ministerstva zahraničných vecí pre Omediach.com.

„V kontexte šírenia koronavírusu boli prijaté opatrenia na zníženie rizika šírenia vírusu nielen medzi vojakmi, ale najmä smerom k civilnému obyvateľstvu v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie - WHO. Aj toto cvičenie ukazuje na schopnosť spojencov reagovať na nepredvídateľné situácie. Je trestuhodné, že poslanec M. Uhrík túto vypätú situáciu využíva na bičovanie nálad verejnosti,“ dodáva ministerstvo.

V tomto kontexte sa šíria aj ďalšie "zaručené" správy o tom, že cez Slovensko sa presúvajú americké tanky a transportéry, ktoré smerujú na Ukrajinu. "Nie je to pravda, opäť ide o hoax. Ministerstvo obrany o presunoch techniky spojencov alebo iných zahraničných armád (všetky majú príslušné povolenie) riadne vopred informuje," reagovalo ministerstvo obrany.

Zaujíma vás zákulisie médií a nechcete naletieť na žiaden hoax, sledujte nás aj na Facebooku.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.