Print this page

Nahnevaný status, že 20-ročný nezamestnaný dostáva od štátu viac ako dôchodca, je hoax Foto: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR

Viac ako 3000 zdieľaní mal status zo skupiny „Blogerské noviny“ od profilu Katalin Tara s informáciou, že dôchodca, ktorý odrobil 42 rokov, dostáva nižší dôchodok (348 eur) ako 20-ročný nezamestnaný, ktorý vraj má 639,80 eur.

Status v podobe zdieľanej fotografie sa stále šíri na facebooku. Zaoberala sa ním aj polícia, ktorá označila status za hoax a požiadala a zverejnila stanovisko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý prípad preveril a informáciu dementoval: "Klient dostal od úradu v máji doplatok rodičovského príspevku a prídavkov na dieťa, keďže v marci sa mu narodilo druhé dieťa. V júni už išlo o štandardný mesačný príspevok vo výške 270 € (rodičovské) a 49,9 € za dve deti. Rodina nepoberá pomoc v hmotnej núdzi,“ upozornil úrad.

Úrad dodáva, že štátne dávky sú vyplácané na občianskom princípe, to znamená, že každá jedna rodina na Slovensku v rovnakej situácii (2 deti, z toho jedno do troch rokov) má nárok na rovnakú sumu ako táto rodina. Dokonca, ak matka poberala pred rodičovským príspevkom materské, rodina má nárok na rodičovský príspevok na dieťa do troch rokov vo výške 370 € mesačne a prídavky na deti 49,90 €.

"Ide o štandardnú manipuláciu zo strany šíriteľov podobných správ, ktorých cieľom je vyvolávanie hnevu a negatívnych komentárov. Je taktiež možné, že autor pôvodného statusu a fotografie nepozná danú problematiku do detailov a na základe jednej informácie si ďalšie okolnosti domyslel a svojou nevedomosťou tak prispel k vytvoreniu dezinformácie, upozorňuje polícia. Status s fotografiou od Katalin Tara je už zmazaný, na iných miestach na facebooku sa však v podobe fotografie stále šíri.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.