Falošnú správu o úmrtí Milana Kunderu prebralo viacero serióznych médií

Falošnú správu o úmrtí Milana Kunderu prebralo viacero serióznych médií Foto: Gallimard

Na twitteri sa dnes objavila falošná správa o úmrtí spisovateľa Milana Kunderu. Bez overenia informáciu prebralo niekoľko európskych spravodajských webov, vrátane webu prestížneho poľského denníka Gazeta Wyborcza.

Správa o úmrtí Milana Kunderu sa objavila na twitterovom účte, ktorý zdanlivo patrí bývalému veľvyslancovi Českej republiky vo Francúzsku Petrovi Drulákovi. Účet má 2333 sledujúcich a vznikol len tento rok vo februári. Informácia o spisovateľovej smrti sprevádzaná jeho fotografiou sa objavila na účte vo francúzštine, angličtine i češtine.

Odporúčame aj: Vychádza dlhoočakávaná kniha o Milanovi Kunderovi, autor čerpal aj z archívov ŠtB

Približne dve hodiny po zverejnení sa na rovnakom účte objavila informácia, že sa jedná o falošný účet talianskeho novinára Tommassa Debenedettiho. Ten už virtuálne "pochoval" mnoho známych osobností, pred časom sa pokúsil novinárov na twitteri zmiasť informáciou o smrti bývalého premiéra Vladimíra Mečiara.

České veľvyslanectvo v Paríži na otázku ČTK uviedlo, že sa spojilo so spisovateľovou rodinou a tá informáciu o jeho úmrtí poprela.

Informácia o Kunderovej smrti sa v obsiahlom nekrológu objavila napríklad na webe denníka Gazeta Wyborcza, ktorý však článok onedlho stiahol. "Informácie o Kunderovej smrti je fake news," uviedol web a poprial spisovateľovi, aby "čo najdlhšie žil v dobrom zdraví". Falošná správa už nie je ani na talianskom webe Askanews, na francúzskom webe Mediamass uviedli informáciu na pravú mieru.

Je to už druhýkrát, čo falošný twitterový účet ohlásil údajnú smrť Milana Kunderu. V roku 2017 správa vyšla na účte, ktorý zneužil názvov Kunderovho nakladateľstvo Gallimard.

Jeden z najznámejších českých autorov žije od roku 1974 vo Francúzsku. Československého občianstva ho zbavil komunistický režim po tom, čo spisovateľ vydal v roku 1979 Knihu smiechu a zabudnutia, v ktorej vtedajšiu hlavu štátu Gustáva Husáka označil za "prezidenta zabudnutia". Kundera má od roku 1981 francúzske občianstvo. Vlani v decembri opäť získal aj české.