Print this page

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia Ilust. foto BIS

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

 

Kriminalisti ho navyše vinia zo 175 kybernetických útokov proti rôznym subjektom a z toho, že na sociálnych sieťach vyzýval k hackerským útokom na vládne inštitúcie či politické strany. ČTK o tom informoval hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Mužovi, ktorý podľa polície tiež spolupracoval na zastrašovaní súčasného českého premiéra Andreja Babiša (ANO), hrozí štvorročné väzenie.

Obžalovaný muž podľa vyšetrovateľov tvrdil na facebooku, že na území ČR sú v júni a júli 2016 v pláne bombové útoky. Toto tvrdenie umocnil vytvorením a zverejnením videonahrávky, ktorá uvádzala, že v auguste toho istého roku zaútočí aktívna teroristická bunka v Prahe pri konkrétnych staníc metra.

"Nepravdivo vinil štátny aparát a medzinárodnej organizácie Interpol, že tieto informácie zatajujú, aj keď žiadny teroristický útok spáchaný nebol a uvedené informácie štátne orgány nemali preukázateľne k dispozícii," uviedol Ibehej.

Muž podľa polície na sociálnych sieťach tiež "spolupracoval na zastrašovacích metódach" s človekom, ktorý sa snažil prinútiť vtedajšieho ministra financií Babiša, aby nerobil kroky na prerokovanie zákonov o EET a aby zastavil prerokovanie regulácie internetových hazardných hier. Hlavnému iniciátorovi zastrašovania už súd uložil ročný podmienku.

Okrem šírenia poplašnej správy je muž obžalovaný aj z neoprávneného prístupu k počítačovému systému a z prechovávania prístupového zariadenia k tomuto systému. "Pri úkonoch trestného konania sa zabezpečilo zhruba sto softvérových nástrojov, ktoré boli prispôsobené k neoprávnenej činnosti," uviedol k tomu hovorca.

Obžaloba ďalej tvrdí, že muž ponúkal svoje služby ako hacker a že si ho dve ženy najali na to, aby prenikol do konkrétnej webovej prezentácie. Ženy už za to súd potrestal šesťmesačnými podmienkami.

Do hackerstva zapojil muž podľa Ibeheje aj dvoch mladistvých. Jeden za to bol odsúdený na osemmesačnú podmienku, u druhého bolo stíhanie podmienečne zastavené so sedemmesačnou skúšobnou dobou.

Policajná centrála ukončila vyšetrovanie celého prípadu tento rok v máji, Obvodné štátne zastupiteľstvo pre Prahu 4 potom podalo obžalobu koncom minulého mesiaca. Muž je stíhaný na slobode.