Print this page

MZV SR: Pozor na dezinformácie, ktoré sa šíria v súvislosti so situáciou v Bielorusku Reprofoto Telegram Nexta

Režim Alexandra Lukašenka v Bielorusku je poslednou diktatúrou v Európe. Ako taký doposiaľ zneužíval štátne médiá na vlastnú propagandu, využíval cenzúru a bránil šíreniu slobodných informácií kritikov či oponentov. Dnes, keď sa v Bieloruska po zmanipulovaných voľbách zdvihla vlna odporu, pribúdajú aj rôzne sofistikované dezinformácie, ktoré chcú protesty spochybniť.

 Autorom mnohých dezinformácií je priamo Lukašenko, ktorý napríklad vo svojich vyhláseniach tvrdil, že protestujú len ľudia ktorí nepracujú, alebo že protesty sú organizované zo zahraničia.

V prípade Bieloruska už v súčasnosti rôzne vyfabulované tvrdenia spochybňujú legitimitu občianskej spoločnosti a spontánnosti aktivizmu Bielorusov a Bielorusiek, ktorí/é protestujú proti súčasnému režimu a jeho krokom po preukázane zmanipulovaných voľbách (minimálne v niektorých volebných okrskoch), píše slovenské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vyzýva k väčšej obozretnosti voči týmto dezinformačným kampaniam.

Dezinformácie a propaganda v súvislosti s Bieloruskom sa podľa MZV sústreďuje na:

- vytváranie dojmu riadenej majdanizácie manifestácií (vyvolávania ozbrojeného občianskeho konfliktu):

V skutočnosti ide o neriadené protesty, na ktorých sa ľudia zúčastňujú masovo a spontánne, okrem námestí už aj v kľúčových odvetviach hospodárstva a samosprávy. V ich čele nestoja nijakí politici, nemajú ani lídra či líderku. Demonštrantom ide o pokojný proces zmien smerujúci k slobodným voľbám podľa štandardov OBSE.

- šírenie klamstiev o prípravách jednotiek 30 štátov NATO na západných hraniciach Bieloruska:

K tejto dezinformácii vydalo stanovisko už aj samotné NATO, v ktorom popiera tieto vyhlásenia: “NATO nič v tomto regióne nezhromažďuje," uviedlo vo vyhlásení NATO. "Mnohonárodná prítomnosť NATO vo východnej oblasti aliancie nie je hrozbou pre žiadnu krajinu. Je striktne obranná, primeraná a má zabrániť konfliktu a chrániť mier“.

- vyvolávanie predstavy, že ide o prevrat, ktorý má z Bieloruska vytvoriť “kolóniu” Západu:

Tieto tvrdenia nie sú ničím podložené, pretože demonštranti nepožadujú pripojenie k euroatlantickým štruktúram ani k NATO. Aj medzinárodní lídri, vrátane EÚ a Ruska, sa zhodujú na nevhodnosti zasahovania do diania v Bielorusku zvonku.

Zdroj: MZVEZ SR, podľa Infosecurity.sk, TERAZ.SK, NATO

"Udalosti v Bielorusku zároveň predstavujú novú príležitosť a námety pre šírenie propagandy, ktorá sa aj u nás snaží destabilizovať demokraciu, jej inštitúcie, euroatlantické ukotvenie, rozbíjať hodnoty demokracie a záväzky medzinárodnej spolupráce našej krajiny.
Vážime si preto, že sa aj bieloruský veľvyslanec na Slovensku rozhodol verejne postaviť na stranu slobody aj za cenu vzdania sa diplomatického postu v Bratislave," píše MZV.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.