Print this page

Nový český web chce obmedziť šírenie zavádzajúcich informácií o koronavíruse Ilustr. foto: MO SR

Obmedziť šírenie skreslených a zavádzajúcich informácií k epidémiám vrátane terajšej koronavírusovej je cieľom webu Infomore.cz, ktorý spoločne spúšťajú Fakulta sociálnych vied (FSV) Univerzity Karlovej, Lekárska fakulta brnenskej Masarykovej univerzity a spoločnosť Newton Media.

Web chce odhaľovať chybnú prácu novinárov s dátami, využitie nevhodných príkladov alebo nedostatočnú znalosť lekárskej terminológie. ČTK to oznámila Veronika Macková z Katedry žurnalistiky FSV.

"Nasledujúce týždne a mesiace sa budeme venovať rozboru mediálneho pokrytia pandémie, poukazovať na dobrú aj zlú prax medializácie," uviedol hlavný riešiteľ projektu Václav Moravec. Na základe doterajších skúseností chcú autori webu stanoviť dobrú žurnalistickú prax pre pokrytie budúcich zdravotných kríz.

Web je určený najmä pre médiá, dátových analytikov, odbornú verejnosť a ďalších užívateľov, ktorí sa pandémii covidu-19 aktívne venujú. Ponúkne analýzy, príklady dobrej aj zlej praxe z ČR i zo zahraničia alebo rozbory najčastejších dezinformácií. Na širšiu verejnosť sú podľa Moravca na webe zacielené dva animované cykly Slovník pojmov a Infodemia. "Sekundárnym cieľom projektu je posilnenie zdravotnej a mediálnej gramotnosti verejnosti, čo môže byť jeden z preventívnych krokov vo vzťahu k infodemii," doplnil Moravec.

Infodemia podľa autorov webu predstavuje nekontrolované šírenie názorov, informácií a dezinformácií a projekt sa ju podľa zakladateľa Newton Media Petra Heriana snaží potlačiť. "Prostredníctvom mediálnych analýz Newton Media a fakulty sociálnych vied chceme nastavovať spätné zrkadlo žurnalistickej praxi, ale aj všetkým, ktorí sa v mediálnom priestore vyjadrujú," doplnil Herian. Moravec verí tomu, že výsledky výskumov sa stanú súčasťou vzdelávania budúcich novinárok a novinárov na FSV.

Dezinformácie týkajúce sa covidu-19 považuje za problém aj české ministerstvo zdravotníctva, ktoré plánuje k epidémii pripraviť mediálnu kampaň zhruba za 40 miliónov korún. Trvať by mala od polovice januára do konca februára budúceho roka. Vyvracať omyly a dezinformácie chce okrem iného aj iniciatíva Sneh združujúca vedcov, ktorí požadujú riadenie boja s pandémiou založené na vedeckých dôkazoch.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.