Print this page

Facebooku došla trpezlivosť, trvalo zrušil stránky konšpiračného Zem a vek (VIDEO) Reprofoto youtube interffairs.ru

Roky šíri Zem a Vek konšpirácie nielen v časopise ale aj na webe a na sociálnych sieťach. Na facebooku mal časopis donedávna dve stránky, ktoré tam už nenájdete.

Ako upozornil Denník N facebook v stredu zrušil pre opakované porušovanie pravidiel obe facebookové stránky konšpiračného magazínu Zem a vek. „Potvrdzujeme, že stránky boli odpublikované, pretože opakovane uverejňovali obsah porušujúci naše pravidlá,“ uviedla pre Denník N hovorkyňa sociálnej siete.  „Zrušenie stránky z dôvodu opakovaného porušovania pravidiel je trvalým rozhodnutím. Treba však mať na pamäti, že správcovia stránky sa môžu proti rozhodnutiu odvolať a jej obsah bude znova skontrolovaný,“ dodala hovorkyňa Facebooku.

Zrušenie stránok prišlo po tom, ako sociálna sieť už v októbri konšpiračnému webu oznámila, že jej dvom stránkam na facebooku hrozí zrušenie publikovania kvôli neustálym porušovaniam Noriem komunity.

Zablokovanie prišlo deň po tom, čo Denník N upozornil, že sociálna sieť prestala penalizovať Zem a vek za šírenie nepravdivých informácií, hoci v ich šírení pokračoval.

Odporúčame aj: Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Zem a vek je od začiatku svojej existencie jeden z hlavných šíriteľov konšpirácií na Slovensku, k čomu využíva aj facebook, ten viackrát obmedzil publikovanie šéfredaktora Zem a Vek na jeho osobnom profile. Posledné mesiace Facebook viacero statusov tohto webu označil za hoaxy a čitateľom prostredníctvom factchacking platformy (programu na preverovanie faktov) ukázal, v čom sú zavádzajúce.

Zem a Vek pravidelne šíri klamstvá, dezinformácie, proruskú propagandu. Vykráda iné médiá a šíri nebezpečné medicínskych nezmysly, ktoré vážne ohrozujú zdravie ľudí, ale aj šíri antisemitizmus a klamstvá spochybňujúce členstvo SR v Európskej únii a NATO.

Šéfredaktor časopisu Tibor Rostas bol odsúdený za hanobenie rasy a národa. Dôvodom bol jeho článok s titulkom Klin Židov medzi Slovanmi.

Odporúčame aj: Súd rozhodol o vine Tibora Rostása z konšpiračného časopisu Zem a Vek (VIDEO)

Videozáznam ako Rostás v Moskve žiadal o financie výmenou za šírenie proruskej propagandy a ovplyvňovanie verejnej mienky:

Pred sviatkami hovorca KBS Martin Kramara pred viacerými konšpiračnými webmi, medzi ktoré zaradil aj Zem a Vek. „Dané stránky sú plné prekladov zo zahraničných alternatívnych webov a poskytujú široký priestor pre blogy, za ktorých obsah redakcie nezodpovedajú: umožňujú im však, aby intenzívne masírovali mienku čitateľov. A z takýchto lodí sa po čase ťažko vystupuje,“ napísal Kramara.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.