Print this page

Ministerstvo reaguje na dezinformácie o očkovacej kampani, aj na tie, ktoré šíril Pellegrini

V diskusnej relácii RTVS v nedeľu Peter Pellegrini povedal, že osobnosti, ktoré sa zapojili do vakcinačnej kampane, to robia pre peniaze a za prednostné očkovanie. Podobné informácie sa šíria aj v diskusiách a statusoch na sociálnych sieťach. „Pellegrini nás nazval hviezdičkami, čo je pri mojom veku dosť smiešne a trocha aj za čiarou. Zrejme ma dávno nevidel, keďže v operetách neúčinkujem,“ reagovala v nahrávke herečka Kamila Magálová, ktorá je jednou z tvárí kampane.

„Ale čo ma najviac pobúrilo, bolo to, keď tvrdil, že sme za to vraj dostali honorár a boli prednostne zaočkovaní. Je to klamstvo – všetci sme to robili bez nároku na honorár, ani zaočkovaná nie som, počkám si, kým príde na mňa rad,“ dodala.

Podľa rezortu sa do kampane Vakcína je sloboda zapojili všetci jej podporovatelia nezištne a zaočkovaní budú štandardne podľa poradia. „Osobnosti, ktoré sa účastnia na tejto kampani, neboli prednostne očkované. Okrem prezidentky a zdravotníkov, nikto zo zúčastnených ešte nebol očkovaný a čakajú, kým sa dostanú na rad. Mrzí nás, že klamstvá ohľadom údajných benefitov a odmien pre osobnosti kampane zaznievali aj vo víkendových politických reláciách,“ napísalo ministerstvo.

Pellegrini po relácii zverejnil ospravedlnenie.

Ministerstvo zároveň vyvracia ďalšie dezinformácie, ktoré sa okolo novej kampane začali šíriť:

Dezinformácie, že o negatívnych javoch a rizikách okolo vakcíny sa nehovorí

Proaktívne a úplne otvorene informujeme o vedľajších účinkoch, aj o miernych, aj o tých závažných. Zverejňujeme a komunikujeme príbalové letáky a výsledky klinických štúdií. Komunikujeme a vysvetľujeme aj prípady závažných vedľajších účinkov zo zahraničia. Od nás, respektíve od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ste sa dozvedeli aj o citlivom prípade úmrtia staršieho človeka s chronickými chorobami, pri ktorom bol nahlásený možný súvis s očkovaním. Vždy, samozrejme, zdôrazňujeme, že vedľajšie účinky vakcín predstavujú neporovnateľne menšie riziko ako samotné ochorenie Covid-19. Toto sa potvrdzuje z očkovania desiatok miliónov ľudí z celého sveta.

Odporúčame aj: Polícia pátra po žene, ktorá nahrala hoax o skolabovaní dvoch lekárov po zaočkovaní (VIDEO)

Prečo máme kampaň, keď nie je vakcína?

Pomalý prísun vakcín je aktuálne najväčšou brzdou v rýchlejšom postupe očkovania. Európska únia a aj zástupcovia Slovenska robia maximum pre to, aby sa to zlepšovalo.
Aj napriek zatiaľ nedostatočnému množstvu vakcín, očkovanie proti Covidu-19 už je veľká téma. Veľa sa o tom hovorí a ľudia si tvoria názor. Je dôležité aby sme boli v tejto debate aktívni a vnášali do nej čo najviac dôveryhodných informácií. Nemôžeme prenechať voľný priestor konšpiračným teóriám a dezinformáciám na sociálnych sieťach.

Očkovanie je kľúčom k tomu, aby sme odbremenili naše nemocnice a uľavili zdravotníkom, je to cesta k normálnemu životu. Ak sme to ponechali na dobrovoľných individuálnych rozhodnutiach, je našou základnou povinnosťou aktívne informovať o očkovaní a vakcínach.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.