Print this page

Facebook zablokoval Madurovi profil za šírenie dezinformácií o covide Ilustr. foto ÚVZ

Sociálna sieť Facebook zablokovala stránku venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, pretože vraj opakovane porušovala pravidlá platformy o dezinformáciách o covide. Autoritársky líder latinskoamerickej krajiny nebude môcť svoj profil ovládať 30 dní, informovala v sobotu spravodajská spoločnosť BBC.

K intervencii prispelo januárové video, v ktorom Maduro propagoval tymianový výťažok ako liek proti korone. Nebolo to prvýkrát, čo šíril nepodložené tvrdenia o liečbe covidu-19, sieť Twitter kvôli tomu odstránila jeden z jeho príspevkov už vlani na jar.

"Odstránili sme video umiestnené na stránku prezidenta Nicolasa Madura za porušenie našich pravidiel proti dezinformáciám o covide-19, ktoré by pravdepodobne ľudí vystavili riziku ujmy," uviedol k svojmu zásahu Facebook. "Riadime sa závery WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie), podľa ktorej momentálne neexistuje liek na vyliečenie infekcie. Vzhľadom k opakovanému porušovaniu našich pravidiel zároveň (Madurovu) stránku zamykáme na 30 dní, počas ktorých bude iba na čítanie," pokračuje vyhlásenie.

Facebook a Twitter za dobu pandémie kvôli nepodloženým tvrdením o covide-19 zakročili aj proti aktivite iných štátnikov. Prvá menovaná platforma napríklad vlani zmazala video brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, v ktorom ako spoľahlivý liek vykresľoval antimalarikum hydroxychlorochín. Bývalému americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi zase neprešli príspevky o údajnej imunite detí voči koronavírusu a o tom, že covid-19 je "vo väčšine populácií oveľa menej smrtiaci" ako chrípka.