Print this page

WHO, výrobca a ďalšie organizácie neodporúčajú použitie ivermektínu pri liečbe covidu-19 Ilustr. foto: Facebook NCZI

Liek proti parazitom, ktorý sa stal na Slovensku jeden z najvyhľadávanejších v samoliečbe pri ochorení na covid-19 a majú ho v obľube aj dezinformačné weby, odborníci ani výrobca pri liečbe ochorenia covid-19 neodporúčajú.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes zverejnila vyhlásenie, v ktorom neodporúča pri liečbe pacientov s covidem-19 používať prípravok proti parazitom ivermektín.

Dôvodom je nedostatok dát, ktoré by preukázali jeho prínosy. Podobné odporúčanie minulý týždeň vydala Európska lieková agentúra (EMA), predtým americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) či výrobca ivermektínu spoločnosť Merck.

"Týka sa to pacientov s covidom-19, či už majú akokoľvek závažný priebeh" spresnila lekárka a špecialistka na klinickú starostlivosť pri WHO Janet Diazová. Odporúčania sa podľa nej "zakladajú na veľmi malej istote", že ivermektín môže pacientom pri liečbe ochorení spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 pomôcť.

WHO ivermektín posudzovala na základe 16 klinických testov zahŕňajúcich 2400 ľudí, píše agentúra Reuters. Niektoré zo štúdií porovnávali účinky ivermektínu na pacientov s covidom-19 s antimalarikom hydroxychlorochín. Klinických testov zahŕňajúcich kontrolné skupiny, ktorým je podávané placebo, bolo len veľmi málo.

Ivermektín je v rámci EÚ vo forme tabliet schválený pri liečbe niektorých parazitárnych ochorení. Ako masť ho možno využiť pri kožných ochoreniach. Je tiež súčasťou veterinárnych liekov proti parazitom.

"Určite potrebujeme viac dát, aby sme mohli urobiť kvalifikované rozhodnutie," uviedol Bram Rochwerg z kanadskej McMasterovej univerzity a spolupredseda panelu WHO, ktorý ivermektín posudzoval. Dostupných údajov o účinkoch ivermektínu je podľa neho málo a sú pravdepodobne založené na náhode.

"Zistili sme nárast nežiaducich vedľajších účinkov u pacientov, ktorí pri náhodnom výbere dostali ivermektín," povedal Rochwerg a ako príklad uviedol poruchy trávenia alebo bolesti hlavy.

Po celom svete je podľa Rochwerga registrovaných 66 klinických štúdií s 60.000 účastníkmi, možno teda podľa neho očakávať, že dáta týkajúce sa účinku tohto antiparazitiká na pacientov s covidom-19 sa ešte upresnia.

"Po celom svete bojujeme proti nadužívaniu nedokázaných liečebných terapií - obzvlášť s niektorými liekmi, ktoré sa používajú na niečo iné," dodala Diazová. "Môžu spôsobiť viac škody ako úžitku," povedala.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.