Print this page

Ministerstvo obrany k presunom spojenckých vojsk: Dajte si pozor na nepravdivé komentáre Foto: MO SR

Aj keď ministerstvo obrany pravidelne vopred informuje o prevoze vojenskej techniky, aj tak sa vždy nájdu "odborníci", ktorí hneď vedia, že ide o tajný prevoz techniky a že sa chystá na Slovensku nejaká tajná vojenská operácia, či nás chce niekto obsadiť. Ministerstvo obrany v tejto súvislosti zverejnilo otázky a odpovede pre ľudí, aby nenaleteli na nepravdivé informácie a tendenčné zneužívanie témy presunov techniky a spojeneckých vojsk cez naše územie:

Čo robia zahraničné ozbrojené sily na území SR?
Presúvajú sa, nič viac - vo všeobecnosti sú to štandardné presuny a vopred plánované tranzity, ktoré sa realizujú desaťročia, pričom presúvaná technika, resp. posádka tranzitu sa na našom území nezdržiava, iba ním prechádza.

Kto o tom rozhodol?
Všetky presuny sú vopred riadne schválené - mandát schvaľuje vláda SR.

Na základe čoho sa presuny realizujú?
Na základe zmluvy medzi štátmi Severoatlantickej aliancie.

Prečo sa spojenci presúvajú?
Jednoduchá odpoveď – aby sa dostali tam, kam smerujú. Presun vojakov je totiž nevyhnutnou súčasťou výkonu ich povolania a rovnako, ako prechádzajú spojenci cez naše územie, môžeme v prípade potreby prechádzať na základe medzinárodných dohôd my ich územiami.

Za akým účelom sa presúvajú?
Účel presunov môže byť rôzny, zvyčajne ide o presun na medzinárodné cvičenia, prepravu materiálu alebo logistický presun.

Kedy sa presúvajú, kadiaľ a kedy pôjdu naspäť?
Presné dátumy a trasy zahraničných presunov cez územie SR nezverejňujeme z bezpečnostného hľadiska. Pravidelne a proaktívne však informujeme o pohybe techniky či spojeneckých vojsk (počet presunov, odkiaľ a kam smerujú domáce presuny) prostredníctvom webovej stránky, sociálnych sietí a avízo zasielame aj médiám - to všetko preto, aby boli občania včas informovaní a nevznikali žiadne dezinformácie napr. o obsadzovaní našej krajiny cudzími vojskami. NIE JE TO PRAVDA! Môžeme tiež vylúčiť, že by šlo o jednosmerné presuny – súčasťou plánovaných presunov sú práve aj cesty za účelom návratu do vlastnej krajiny.

A čo aktuálne opatrenia?
V prvom rade je potrebné si opäť uvedomiť, že presuny sú súčasťou práce vojakov – tak ako pekár musí doviesť do obchodu pečivo, vojaci sa potrebujú presunúť na cvičenie a podobne. Okrem toho sú všetky presuny samozrejme, vzhľadom na pandémiu, riadne schválené aj v zmysle opatrení Úradu verejného zdravotníctva a v rámci ich realizácie sú dodržané všetky predpísané protipandemické opatrenia.

Prečo o tom ministerstvo obrany píše aj na sociálnych sieťach?
Účelom nami uverejňovaných upozornení je zabezpečiť vašu informovanosť– chceme tak proaktívne zabrániť vzniku zbytočných dezinformácií, ktoré by mohli byť zneužité pre vyvolanie bezdôvodných a neoprávnených pochybností typu „videl som vojenský presun, prečo o tom neinformujete?“

Aký súvis majú presuny s Ukrajinou?
Na túto otázku odpovedáme práve vzhľadom na to, že naše pravidelné avízo (ktoré na sociálnych sieťach uverejňujeme každý týždeň už viac ako rok) bolo nesprávne spájané so situáciou na Ukrajine. Presuny spojeneckých vojsk sa takýmto spôsobom realizujú už desiatky rokov a nemajú súvis s aktuálnou zahraničnopolitickou situáciou na Ukrajine.
Odmietame tvrdenie, že by Severoatlantická aliancia navyšovala počet vojakov na Ukrajine, alebo že by mobilizovala jednotky. Naopak, znepokojujúce je porušovanie prímeria a správy o hromadení ruských jednotiek na ukrajinských hraniciach.
Slovensko naďalej pevne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a vyzýva k zdržanlivosti a deeskalácii napätia.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.