Print this page

Fotka prezidentky s informáciou o smrti 13-ročného chlapca po očkovaní je blud Profil Jany Porubskej, na ktorý upozornila polícia a ktorý šíri vymyslený hoax

Facebookový profil "Jana Porubska" zverejnil pred dvoma dňami status, v ktorom hovorí o smrti 13-ročného chlapca po vakcinácii v Piešťanoch. Informáciu o smrti spojila dotyčná s menom prezidentky.

K statusu Jana pripojila aj fotku prezidentky s nápisom Ty si Matka? Pričom v ňom obviňuje prezidentku z rôznych výmyslov, napríklad, že ušla od svojich detí, že našla miliardu pre Rómov, a posiela jej ultimatívne výzvy. Status mal po dvoch dňoch tisícky zdieľaní. K statusu sa vyjadrila aj polícia, ktorá status označila za blud.

„Ide o výmysel, ktorý však získal viac ako 2 tisíc zdieľaní. Aj keď úprimne netušíme prečo, túto udalosť následne spojila s osobou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej,“ upozornila na facebooku polícia, ktorá v súvislosti s informáciou o úmrtí dieťaťa oslovila Nemocnicu Alexandra Wintera v Piešťanoch, ktorá poskytla nasledujúce stanovisko: "Dobrý deň, dovoľujeme si Vám oznámiť, že uvedená informácia sa netýka vakcinačného centra na poliklinike Rekreačná č. 2 v Piešťanoch, nakoľko v tomto centre neočkujú deti od 12 do 15 rokov. V našej nemocnici pred dvoma dňami, ani pred týždňom ani pred mesiacom nezomrelo žiadne 13-ročné dieťa."

Profil Jany Porubskej šíri pravidelne hoaxy, dezinformácie, ale aj nepodložené a vulgárne útoky na prezidentku a ďalších politikov.

Šírila napríklad aj zmanipulovanú fotku prezidentky zo stretnutia s českým prezidentom aj s ďalším hate speech statusom.

Pred pár dňami "Jana" napísala podobný nenávistný status, v ktorom píše o Vladimírovi Krčmerym ako o netvorovi a šíri jeho fotku s vymysleným textom: "21 x zatknutý".

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.