Print this page

Moskva hrozí, že v Rusku zablokuje internetovú platformu YouTube

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor pohrozil americkej internetovej spoločnosti Google, že v Rusku zablokuje jej platformu YouTube, pokiaľ nezruší obmedzenia uvalené na kanály ruskej štátnej televízie RT. Informujú o tom dnes ruské médiá. YouTube o deň skôr zablokoval kvôli dezinformáciám o pandémii dva nemeckojazyčné kanály televízie RT, považované za nástroj propagandy Kremľa. Hovorca Kremľa povedal, že tolerancia úradov voči podobným akciám YouTube musí byť nulová.

"Tu bezpochyby musí byť nulová tolerancia voči podobnému porušovaniu zákona (aká spáchal YouTube voči televízii RT)," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

Roskomnadzor požaduje "v maximálne krátkej lehote" odblokovať kanály RT DE a Der Fehlende Part (DFP), ktoré patria televízii RT. V opačnom prípade hrozí, že úrady sieť YouTube v Rusku zablokujú, napísal server denníka Kommersant. Google uviedol, že spomínané kanály boli odstránené po varovaní ohľadom obsahu, ktorý porušoval pravidlá Googlu ohľadom klamlivých zdravotníckych informácií o covide-19. Postup americkej spoločnosti podľa Roskomnadzoru predstavuje "spoluúčasť na porušovaní základných ľudských práv a slobôd" a tiež "porušuje kľúčové princípy slobodného šírenia informácií". Podľa úradu to znamená cenzúru ruských médií.

YouTube v utorok odstránil kanály RT DE a Der Fehlende Part bez možnosti ich obnovenia. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová to označila za mediálnu vojnu, ktorú Nemecko vypovedalo Rusku. Simonjanová očakáva, že Rusko v reakcii zakáže ruské vysielanie nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle a ďalších nemeckých médií, zatvorí spravodajské kancelárie nemeckých televízií ARD a ZDF a zavedie sankcie proti YouTube, dodal Kommersant.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.