Print this page

Našli nebezpečné žiarenie pri tovare, ktorý má "chrániť" pred 5G sieťou (FOTO) Ilustr. foto: DH gate

Holandské úrady odhalili rádioaktivitu u náhrdelníkov a doplnkov, o ktorých výrobcovia tvrdia, že majú chrániť pred technológiou mobilných sietí piatej generácie (5G). Informuje o tom spravodajský web BBC. Nie sú žiadne dôkazy o tom, že by siete 5G akokoľvek poškodzovali zdravie.

Nároamok Magnetix Wellness Zdroj: ANVSHolandský úrad pre jadrovú bezpečnosť a ochranu pred radiáciou (ANVS) varoval pred desiatkami produktov, u ktorých odhalil škodlivé ionizujúce žiarenie. Vyzval ľudí, aby tieto produkty nepoužívali, pretože ich dlhodobé nosenie môže poškodzovať zdravie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že siete 5G sú bezpečné a zásadne sa neodlišujú od signálov súčasných sietí 3G a 4G.

Mobilné siete využívajú neionizujúce rádiové vlny, ktoré nepoškodzujú DNA. Napriek tomu však došlo k útokom na vysielače zo strany ľudí, ktorí sa domnievajú, že sú škodlivé.

Tovar, na ktorý upozornil holandský úrad, zahŕňa masku na spanie od Energy Armor, náhrdelník a náramok. Radiácia bola tiež zistená pri náramku pre deti predávanom pod značkou Magnetix Wellness.

Zdroj: ANVS

"Prestaňte to nosiť, bezpečne to odložte a počkajte na pokyny na vrátenie," uvádza vyhlásenie ANVS. "Predajcom v Holandsku, ktorí sú známi ANVS, bolo oznámené, že tento predaj je zakázaný a musí byť okamžite zastavený a že sú povinní o tom informovať svojich zákazníkov," píše sa v texte. ANVS plný zoznam rádioaktívnych produktov zverejnil na svojom webe.

Quantum pendant Zdroj: ANVS

Konšpiračné teórie poháňajú trh so zariadeniami "proti 5G", u ktorých sa väčšinou ukazuje, že nemajú žiadny účinok. V máji 2020 britský úrad pre ochranu spotrebiteľov oznámil, že chce zastaviť predaj kľúčenky USB, ktorá sa predávala za 339 libier a ktorej výrobcovia tvrdili, že má "chrániť" pred 5G. Na internetovom obchode Amazon sa tiež objavili „protiradiačné nálepky“.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.