Print this page

Mazurek sa má lekárovi Sabakovi ospravedlniť a zaplatiť 20 tisíc eur Archívne foto: FB ĽSNS

Bývalý kotlebovec Milan Mazurek sa má ospravedlniť lekárovi Petrovi Sabakovi a zároveň mu má zaplatiť 20 tisíc eur. Rozhodol o tom pred sviatkami Okresný súd v Kežmarku.

O rozhodnutí informoval sám Mazurek v pohoršenom statuse na facebooku. Známy šíriteľ dezinformácií a rasistických prehlásení označil rozsudok za „šialený“. „Juraj Šteffel (sudca okresného súdu - pozn.red.) zneužil predbežné neodkladné opatrenie, aby v expresnom čase mohol vydať svoj šialený rozsudok bez súdu a bez mojej možnosti sa efektívne brániť. Veď už teraz môžem oficiálne čakať, že na mňa pošlú exekútora, lebo odvolanie nemá odkladný účinok,“ napísal Mazurek.

Známy infektológ Peter Sabaka v októbri povedal dosť verejnému osočovaniu zo strany Mazureka a jeho spolustraníka z hnutia Republika Milana Uhríka a oboch požiadal najprv o ospravedlnenie a potom na nich podal žalobu za porušenie práva na ochranu osobnosti.

Mazureka Sabaka žaloval za to, že ho nepriamo spájal so smrťou chlapca v rómskej osade Jarovnice, ktorého tamojšia pediatrička nevyšetrila z dôvodu, že jeho mama nebola očkovaná ani otestovaná.

„Nebudem sa čudovať nikomu, komu sadistickí lekári zabijú dieťa a schytá to potom aj fašistická kreatúra, minister zdravotníctva Lengvarský, hlavný hygienik Mikas, ale aj Sabaka, Jarčuška, Krčméry či ďalší z týchto covidových prorokov, ktorí spôsobili, že celej spoločnosti boli odobraté ľudské práva,“ hovoril Mazurek na videu, ktoré malo zhruba 300-tisíc zobrazení.

Podľa Sabaku je cez čiaru, aby ho politik spájal so smrťou dieťaťa, s ktorou nemá nič spoločné. „Už mám toho dosť. Beriem to ako službu spoločnosti. Nemôže si niekto získavať politickú podporu tým, že o niekom rozširuje nepravdy. To nie je čistá hra,“ povedal v októbri Sabaka pre Aktuality.sk.

„Som lekár, docent lekárskej fakulty Univerzity Komenského, liečim pacientov a zároveň učím študentov. Reputácia je pre mňa dôležitá. Nie je možné, aby ma niekto beztrestne spájal so smrťou alebo o mne šíril, že dostávam peniaze za schvaľovanie opatrení,“ povedal podľa Denníka N Sabaka.
Sabaka zažaloval aj Uhríka za status, v ktorom ho obviňoval, že dostal od predsedu parlamentu Borisa Kollára odmenu 28-tisíc eur za schvaľovanie pandemických opatrení. Sabaka bol jedným z laureátov ceny J. M. Hurbana, ktoré v polovici septembra udelil predseda parlamentu. Podľa oficiálneho zdôvodnenia dostal cenu za prácu na klinike, kde sa starajú o pacientov s ťažkým priebehom covidu. Spomínaných 28-tisíc eur si lekár nenechal. Kollára už vopred informoval, že peniaze plánuje darovať občianskemu združeniu, ktorá pomáha s liečbou pacientov s ochorením covid-19.

No Uhrík na Facebooku napísal: „28-tisíc eur ako tichá odmena lekárovi Sabakovi za verejné schvaľovanie nezmyselných Covid obmedzení. Áno, celé to Covid šialenstvo na Slovensku je najmä o peniazoch. MOMky, vakcíny, provízie a odmeny...“ Uhrík a Mazurek naďalej pokračujú v osočovaní lekára. Od Uhríka preto žiada Sabaka sumu 28-tisíc. 

Sabaka povedal, že v prípade, že by mu súd vyhovel v plnom rozsahu, by si peniaze z výhry na súde nenechal. Hlavným dôvodom, prečo žiada finančnú kompenzáciu, je „výchovný efekt“. „Keby dostali len symbolickú pokutu, tak by ich to pri tých poslaneckých a europoslaneckých platoch nebolelo. Rozhodli sme sa teda žiadať významnú finančnú kompenzáciu, pretože tých neprávd o lekároch už bolo dosť,“ dodal pre Denník N Sabaka.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.