Print this page

Rozsiahly kybernetický útok zasiahol viaceré štátne inštitúcie na Ukrajine Ilustr. reprofoto: Youtube BIS

Kvôli rozsiahlemu kybernetickému útoku prestali fungovať internetové stránky ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a ďalších úradov, uviedol podľa agentúry Reuters rezort zahraničia. Európska únia mobilizuje všetky zdroje na pomoc Ukrajine s kybernetickým útokom. V piatok to oznámil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, informovala agentúra AFP.

Hovorca ministerstva zahraničia povedal, že je síce príliš skoro na vyvodzovanie nejakých záverov, ale zároveň pripomenul, že v minulosti mnoho takýchto útokov proti Ukrajine podnikli ruskí hackeri. Neskôr ukrajinská vláda oznámila, že väčšinu zasiahnutých štátnych webov sa medzitým podarilo obnoviť a že ďalšie budú čoskoro k dispozícii. Ubezpečila tiež, že pri útoku neunikli žiadne osobné údaje.

Aktuálny útok prišiel len krátko po tom, čo rozhovory o bezpečnosti medzi Moskvou a USA so spojencami skončili na mŕtvom bode.
„Ukrajinci! … Všetky informácie o vás sa stali verejnými. Bojte sa a očakávajte horšie. Je to vaša minulosť, prítomnosť a budúcnosť," znel odkaz, ktorý mali zanechať ruskí hackeri na stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.
V správe hackeri zobrazili aj ukrajinskú vlajku či mapu. Obe však boli preškrtnuté.

Agentúra DPA pôvodne uviedla, že nie je možné otvoriť napríklad internetové stránky ministerstva energetiky, úradu vlády a záchrannej služby. Útok už začala vyšetrovať zvláštna policajná jednotka. Podľa ukrajinských médií sa na internetových stránkach ministerstva zahraničných vecí pôvodne objavil výhražný nápis v ruštine, poľštine a ukrajinčine.

"Ukrajinci! Vaše osobné údaje boli nahrané na verejnú sieť. Všetky dáta v počítači sú zničené, nie je možné ich obnoviť," oznamoval nápis, doplnený obrázkom preškrtnutej ukrajinskej vlajky a mapy Ukrajiny.

Incident prišiel v čase silnejúceho napätia v regióne, keď Rusko pri hranici s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov. Moskva, ktorá v roku 2014 obsadila a potom anektovala ukrajinský Krym, ale popiera, že by chystala útok proti svojmu susedovi.

Niektoré vládne stránky boli vypnuté zámerne, aby sa predišlo rozšíreniu útoku na ďalšie zdroje, spresnila vláda.

Ako pripomína slovenský Národný bezpečnostný úrad krajina sa od roku 2014, kedy Moskva anektovala Krym a rozpútala vojnu vo východnom regióne Donbas, opakovane stávala terčom útokov. Podľa oficiálnych údajov sa za prvých desať mesiacov roku 2021 odohralo približne 288-tisíc kybernetických útokov, v predchádzajúcom roku ich bolo 397-tisíc.

Útoky smerovali aj na kritickú infraštruktúru. V zime 2015 hackeri, ktorí tiež mali pochádzať z Ruska, zlikvidovali časti elektrickej siete v krajine, čo viedlo k strate elektriny a tepla. Tá zasiahla takmer štvrť milióna Ukrajincov. K opakovanému útoku došlo v roku 2016.

V roku 2017 mali zase ruskí hackeri spustiť vírus NotPetya, ktorý zasiahol banky, noviny či ďalšie popredné spoločnosti a spôsobil chaos.