Print this page

Bývalá redaktorka klamala o úmrtiach po očkovaní, musí zaplatiť pokutu a ospravedlniť sa Zdroj: Facebook Jana Peterková

Ospravedlnenie a zaplatenie škody vo výške 250.000 českých korún uložil súd žene, ktorá šírila na sociálnych sieťach klamstvá o úmrtiach po očkovaní na covid-19.

Uviedol to dnes server Aktualne.cz. Jana Peterková pred rokom vo videách na sociálnych sieťach klamala, že v domove pre seniorov v Měšiciach pri Prahe zomrelo po očkovaní niekoľko ľudí. Organizácia, ktorá sa o seniorov stará, podala na Peterkovu žalobu, ktorej vo štvrtok vyhovel Mestský súd v Prahe. Peterková musí okrem ospravedlnenia a náhrady škody tiež zmazať spomínané videá. Peterková ignorovala súdne pojednávanie, hoci bola predvolaná. Serveru povedala, že sa proti verdiktu odvolá.

Peterková na základe údajného svedectva zamestnankyne domova v Měšiciach tvrdila na facebooku, že v zariadení kvôli očkovaniu zomreli na prelome rokov 2020 a 2021 seniori a u ďalších sa vážne zhoršil zdravotný stav. Na videách Peterkovej zaznelo napríklad aj to, že v obci Měšice dochádzalo k falšovaniu úmrtných listov seniorov, ktorí zomreli po očkovaní. Seniori v opatrovateľských bytoch tam ale v tom čase pritom kvôli nedostatku vakcíny vôbec neboli očkovaní.

Peterková, ktorá bola v minulosti redaktorkou TV Nova, je podľa serveru súčasťou skupiny ľudí, ktorí šíria dezinformácie o covide-19 a očkovaní alebo útočia na zdravotníkov. Na ženu bolo podaných niekoľko exekúcií a na svoje akcie žiada finančné dary od ľudí, ktorí sledujú jej videá na internete.

Prevádzkovatelia domova, spoločnosť Antonia senior services, podali žalobu na ochranu dobrej povesti. Súd Peterkovej zakázal, aby dezinformáciu ďalej šírila, a nariadil jej, ospravedlniť sa. "Ospravedlnenie má byť zaslané písomne ​​a potom zverejnené na facebookovom profile žalovanej a ďalej na jej webových stránkach. Súd zároveň uložil pani Peterkovej aj povinnosť uhradiť klientovi sumu peňažného zadosťučinenia 250.000 korún spolu s úrokmi z omeškania a trovy konania," povedal serveru advokát. Prípad tiež ešte skúma polícia. Zisťuje, či sa Peterková zverejnením lživých informácií nedopustila trestného činu.

Peterková sa obhajuje tým, že len opakovala tvrdenia inej ženy. Na otázku servera, prečo videá dodnes nezmazala, aj keď už vedela, že nie sú pravdivé, uviedla, že to bola chyba. Zmazanie videí však Peterková naďalej odkladá. Povedala síce, že sa chce spojiť s IT technikom, ktorý jej spravuje facebookovú stránku, a záznamy nechá zmazať, ale najskôr sa poradí s právnikom. "Aby to (zmazanie videí) nebolo interpretované ako priznanie viny," uviedla.

Domov v Měšiciach sa kvôli klamstvám Peterkovej stretával podľa pracovníkov zariadenia s nenávistnými reakciami a s tým, že seniori odmietali ošetrenie. "Seniori sú, žiaľ, náchylnejší na dôveru v dezinformácie, pretože je pre nich ťažšie rozlišovať skutočne podložené informácie od nepravdivých tvrdení," povedala Aktuálne.cz vedúca opatrovateľskej služby Katarzyna Anna Porubská. "Ešte dnes, rok po kampani pani Peterkovej, musíme niektorým seniorom vysvetľovať, že išlo o nepravdivé informácie," doplnila.