Print this page

Dezinformátori na facebooku založili falošnú židovskú skupinu Administrátor „Aduk“ si zriadil falošný profil s menom „Ariel Levi“ pomocou ukradnutej fotografie mŕtveho Rusa

Iránska dezinformačná skupina na facebooku prevádzkovala rozsiahlu kampaň zacielenú na izraelských nacionalistov a ultraortodoxných židov v snahe rozdúchať napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, píše spravodajský web BBC s odkazom na závery vyšetrovania.

 Údajný iránsky pôvod spomínaných príspevkov odhalil izraelský FakeReporter, ktorý monitoruje dezinformácie. Cieľom skupiny podľa neho bolo vyvolať "náboženskú vojnu" a zosilniť "strach, nenávisť a chaos".

Dezinformátori podľa informácií BBC pôsobili na niekoľkých platformách, kde sa vydávali za ultraortodoxnú spravodajskú skupinu, ktorá má blízko k izraelskej krajnej pravici. Spomínaná sieť začala byť aktívna vlani, keď v Izraeli prepukli násilnosti medzi Židmi a Arabmi.

V jednom prípade skupina zverejnila video stretu medzi ozbrojeným krajne pravicovým izraelským poslancom a palestínskym strážcom parkoviska. K záberom doplnila komentár: "Škoda, že mu jednu nevpálil do hlavy". Spoločnosti Facebook a Twitter skupinu a pridružené profily deaktivovali na základe informácií FakeReporter. Sieť je podľa informácií BBC však neďalej aktívna na šifrovanej komunikačnej aplikácii Telegram.

Facebook uviedol, že v marci odstránil "menšiu iránsku vplyvovú operáciu" a že účty, ktoré zmazal neskôr, súviseli s týmto prípadom. BBC sa pokúsila spojiť s administrátormi odstránenej skupiny, ale nedostala odpoveď. Na žiadosť o komentár neodpovedala ani iránska ambasáda v Londýne.

Dezinformačná skupina sa volala Aduk, čiže "prísne náboženská". Podľa informácií BBC opakovane podporovala ultranacionalistického izraelského poslanca a stúpenca zakázaného hnutia, ktoré vyzývalo na vyhnanie Arabov z Izraela Itamara Ben Gvira. Zároveň propagovala izraelské protivládne protesty, najmä demonštrácia krajnej pravice. Okrem toho rozdúchavala v ultraortodoxnej komunite nedôveru k izraelskej polícii a šírila príspevky, v ktorých nepravdivo tvrdila, že izraelskú koaličnú vládu kontrolujú moslimovia, pretože v nej je zastúpená islamistická strana. Jeden z profilov skupiny mal tisíce sledujúcich.

Riaditeľ FakeReporter Achija Schatz poznamenal, že obľuba skupiny výrazne vzrástla vlani v máji, kedy došlo k jednému z historicky najvýraznejších zhoršení vzťahov medzi židovskými a arabskými občanmi Izraela.

Dezinformačná skupina podľa informácií BBC v snahe pôsobiť čo najvierohodnejšie dokonca založila stránku fiktívnej pekárne, ktorá sa mala nachádzať v izraelskom meste, kde žijú predovšetkým ultraortodoxní židia. V inom prípade sa skupina dopustila krádeže identity ruského ultraortodoxného žida, ktorý zomrel pred štyrmi rokmi. Skupina snímku zosnulého vydávala za správcu Aduku. Sestra muža na falošný profil Facebook upozornila.

"Niečo také sme ešte nevideli," poznamenal Schatz s tým, že skupina vytvorila rozsiahle fiktívne pozadie. Dodal, že takéto siete sú dôvodom na obavy, pretože sú čím ďalej sofistikovanejšie a "veľmi zbehlé v izraelskej politike".