Print this page

Video nemotorného lyžiara, ktorý vraj zneužíva výhody olympiády v Číne, je staré 5 rokov (VIDEO) Reprofoto

Tisíce zhliadnutí už nazbieralo video nemotorného lyžiara, ktoré sa objavilo na twitteri a odtiaľ sa rozšírilo na ďalšie sociálne siete. Popis pod ním uvádza, že ide o venezuelského olympionika, ktorý prišiel zneužívať čínsku pohostinnosť počas hier. Všetko je v skutočnosti inak. Športovec je síce z Venezuely a na lyže sa prakticky nevie ani postaviť. Ale spomínané video bolo urobené pred piatimi rokmi na majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní vo Fínsku v roku 2017, napísala agentúra AFP.

Video, ktoré bolo na twitterovom účte z Macaa zverejnené 5. februára, ukazuje zostrih kiksov a pádov, ktoré lyžiara sprevádzali, zatiaľ čo sa snažil udržať rovnováhu na lyžiach. "Venezuelský športovec, ktorý prišiel na zimné olympijské hry zo zeme, kde nemajú sneh, si užije 678 jedál, dostane darčekový balíček a zažije čínsku pohostinnosť," píše sa v čínskom popisku k videu.  Video sa dočkalo zdieľania v podobe podobných postov na sieťach ako je facebook, weibo, twitter, gettr a douyin, čo je čínska verzia TikToku. Všetky tieto príspevky sú zavádzajúce. Video sme našli aj na youtube:

Čínske médiá informovali, že každý športovec na zimných olympijských hrách v Pekingu, si bude užívať menu zahŕňajúce 678 jedál z 12 globálnych oblastí ako prejav čínskej pohostinnosti. Športovci tiež údajne dostali darčekové predmety vrátane telefónov a slúchadiel.

Rovnaké zábery toho istého športovca sa objavili v sprievodnom videu k článku denníka The New York Times 24. februára 2017 – takmer päť rokov pred začiatkom pekinskej olympiády. Titulok článku uvádza: "Najhorší lyžiar na svete má najlepšie vysvetlenie: Nikdy netrénoval na snehu."

"Kým prišiel tento týždeň do dejiska šampionátu, 22-ročný Adrián Solano z Venezuely nikdy nevkročil na sneh a dokonca ho nikdy ani nevidel naživo. Všetky tréningy absolvoval na kolieskových lyžiach pod žeravým juhoamerickým slnkom," napísal v roku 2017 NYT.

Navyše Venezuela patrí k viac ako stovke krajín, ktoré na ZOH v Pekingu nezastupuje žiaden športovec.