Print this page

Polícia zverejnila mimoriadne varovanie ohľadom hoaxu fotky modelky z bombardovanej nemocnice

Polícia zverejnila na sociálnych sieťach mimoriadne varovanie pred pripravovanou dezinformačnou akciou z Ruska, ktorá má zasiahnuť aj Slovensko.

"Zachytili sme informácie z primárnych ruských zdrojov, ktoré začali zverejňovať hoaxy ohľadom bombardovania Mariupolu a pôrodnice zo včerajšieho dňa. Ich cieľom je celkové spochybnenie bombardovania a počtu obetí. Súčasťou tejto informačnej operácie sú materiály ohľadom jednej zo zranených osôb, ukrajinskej modelky. Vraj malo ísť o najatú herečku pre kamery," píše polícia.

"Pozor, presne táto dezinformácia čoskoro zaplaví náš online priestor. Budú ju najprv šíriť neznáme profily, potom ju preberú celospoločensky známe mená. Ide o cielenú informačnú manipuláciu z Ruskej federácie," dodáva polícia.

Detská nemocnica a pôrodnica v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny sa v stredu stali terčom ruského náletu. Stal sa v čase, keď v obliehanom meste mal platiť pokoj zbraní, aby sa z neho mohli evakuovať civilisti. Svet obleteli fotografie trosiek nemocnice aj zakrvavených pacientiek."K dnešnému dňu vieme, že po teroristickom bombardovaní detskej nemocnice v Mariupole ruskými lietadlami je 17 obetí - deti, ženy, lekári - a traja zomreli, medzi nimi jedno dieťa, dievča," uviedla dnes, deň po útoku, mestská rada z Mariupole.

A takto vyzerajú hoaxy, ktoré spochybňujú autenticitu fotiek a začali zaplavovať sociálne siete po celom svete pred pár hodinami. Vychádzajú z konštrukcie, ktorú zverejnili ruské štátne médiá:

Tu sú autentické zábery: