Print this page

Moskva žiada od Wikipédie odstrániť informácie o ruskej invázii na Ukrajinu Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Ruské úrady nariadili pod hrozbou pokuty internetovej Wikipédii, aby odstránila podľa nich nepresné informácie o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Moskva označuje ako "špeciálnu vojenskú operáciu", a o tamojšom správaní ruskej armády. Wikipédia informácie podľa cenzúrneho úradu Roskomnadzor interpretuje protirusky, a obsah je tak v krajine nelegálny.

Úrad už skôr pohrozil, že ruskojazyčnú verziu Wikipédie zablokuje, prevádzkovatelia ale podľa neho na jeho predchádzajúce žiadosti o vymazanie obsahu nereagovali. Podľa ruského zákona môže majiteľ internetového zdroja, ktorý na žiadosť Roskomnadzoru odmietne vymazať podľa úradov nelegálne informácie, počítať s pokutou až štyri milióny rubľov, pripomenul Roskomnadzor.

Ruské úrady po útoku na Ukrajinu ešte viac obmedzili sociálne siete a médiá v krajine. V polovici marca ruský súd zakázal sociálne siete Facebook a Instagram. Americkú spoločnosť Meta Platforms, pod ktorou tieto siete spadajú, súd označil za "extremistickú organizáciu".

Odporúčame aj: Ruský súd zakázal v krajine Facebook a Instagram

Na začiatku marca ruskí zákonodarcovia schválili zavedenie trestnej zodpovednosti za publikáciu toho, čo štátnu moc v Rusku označí ako dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie, a to s možným odňatím slobody až na 15 rokov. Vysielanie medzitým ukončila liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy alebo nezávislý televízny kanál Dožď. Koncom marca prestal vychádzať denník Novaja Gazeta, ktorý bol považovaný za jedno z posledných nezávislých médií v krajine, a ktorého šéfredaktor Dmitrij Muratov bol ocenený Nobelovou cenou za mier. Moskva kritizuje aj ruskojazyčnú verziu vysielania BBC.

Rusko vyslalo 24. februára na Ukrajinu desiatky tisíc svojich vojakov. Ukrajina sa ich útoku odhodlane bráni a západné krajiny zaň na Rusko uvalili sankcie. Z Ukrajiny prichádzajú svedectvá a fotografie o vraždách, mučení, znásilňovaní civilistov vrátane detí.