Print this page

Kotleba prišiel o mandát poslanca za extrémizmus Reprofoto RTVS

Predseda strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba prišiel o poslanecký mandát. Dôvodom je dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil jeho vinu za extrémistický trestný čin. Senát najvyššieho súdu však Kotlebovi vymeral iba podmienku, zatiaľ čo súd prvej inštancie ho na jeseň roku 2020 potrestal väzením v dĺžke štyroch rokov a štyroch mesiacov.

Najvyšší súd uznal Kotlebu vinným z prečinu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných ľudských práv a uložil mu trest odňatia slobody na 6 mesiacov. Výkon trestu je však podmienečne odložený, skúšobná doba je 1 rok a 6 mesiacov.

Voči verdiktu najvyššieho súdu sa nemožno odvolať. Kotleba sa na pojednávaní nezúčastnil.

Špecializovaný trestný súd ho odsúdil na štyri roky a štyri mesiaca odňatia slobody za odovzdávanie šekov v hodnote 1488 eur trom rodinám 14. marca 2017. Má byť zaradený do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný.

kotleba_1488.jpg
Kotleba v Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov každý na sumu 1488 eur, čo je jeden z hlavných nacistických symbolov.
S fotkou sa potom strana chválila na webe aj facebooku, kde mala stovky zdielaní a pochvalných komentárov od kotlebových fanúšikov.

Odovzdávanie šeku bolo súčasťou osláv 14. marca, keď ĽSNS oslavovala vznik vojnového slovenského štátu, ktorý vznikol pod kuratelou Adolfa Hitlera.

Číslo 1488 patrí medzi symboly neonacistov. Číslo 14 začala používať americká neonacisticka scéna ako symbol 14 slov, ktoré "má správny predstaviteľ ich komunity" poznať, uznávať a riadiť sa nimi. Sú to tieto slová: "We must secure the existence of our people and future for a white children," čiže rasistická veta: "My musíme strážiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí." Vetu vymyslel neonacisticky terorista David Lane a stala sa rovnako ako iné čísla (napr. 88)

Číslo 1488 nie je náhoda, ĽSNS ho tam dala zámerne. Podpredseda strany pre propagáciu Milan Uhrík pre Markízu povedal, že preto, aby si šek všimli médiá.

Číslo 1488 použila strana aj pri viacerých iných príležitostiach.