Print this page

Hlavné české dezinfoweby budú opäť dostupné Ilustr. reprofoto Sputnik

České Internetové združenie CZ.NIC v stredu odblokuje osem dezinformačných webov, ktoré zablokovalo 25. februára v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Sú to známe dezinformačné weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Na začiatku marca potom mobilní operátori zablokovali stránky cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org. Viaceré z nich majú veľký podiel čitateľov aj na Slovensku. 

Weby už nepredstavujú hrozbu, okrem iného pre očakávaný pokles návštevnosti, povedal pre agentúru ČTK hovorca združenia Viliam Sládek.

Hlavným cieľom tohto opatrenia v čase začatia agresie Ruskej federácie bolo obmedziť šírenie nepravdivých a zavádzajúcich informácií v online priestore, ktoré sa snažili relativizovať, ospravedlňovať či schvaľovať agresiu. V súčasnosti už tieto weby nepredstavujú z tohto pohľadu hrozbu, pretože trojmesačné vypnutie sa prejaví na výraznom poklese ich návštevnosti, tvrdí CZ.NIC.

Keďže podľa pravidiel združenia dôvody na zablokovanie pominuli, žiadal CZ.NIC pre ďalšie predĺženie príkaz súdu, polície alebo kompetentného orgánu štátu, čo sa nestalo. Združenie už od začiatku deklarovalo, že ide o mimoriadne a bezprecedentné opatrenie, ktoré bude v súlade s pravidlami registrácie každý mesiac preskúmavať.

NA Slovensku boli zablokované weby z dôvodu šírenia škodlivého obsahu alebo škodlivých aktivít v kybernetickom priestore Slovenskej republiky zablokované weby hlavnespravy.sk, armadnymagazin.sk, hlavnydennik.sk, infovojna.bz. Blokovanie týchto slovenských webov je naplánované do 30. júna.