Print this page

Ministerstvo zahraničných vecí predvolalo ruského veľvyslanca na Slovensku

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca na Slovensku Igora Bratčikova, po tom ako rozšíril hoax o znesvätení vojenského cintorína v obci Ladomirová.

„Informačné aktivity ruského veľvyslanectva na Slovensku zámerne využívajú citlivé témy na rozdeľovanie spoločnosti a šírenie agresívnych nálad. Preto sme dnes na pôdu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predvolali veľvyslanca Ruskej federácie Igora Bratčikova v súvislosti s nedávnymi vyhláseniami o údajnom znesvätení vojenského cintorína v Ladomirovej,“ oznámilo ministerstvo.

Obvinenia z údajného zničenia vojenského cintorína v Ladomirovej sa nijakým spôsobom nepotvrdili, naopak. „Ide o vymyslené scenáre bez faktickej bázy, ktoré slúžia ako ďalší nástroj ruskej propagandy na Slovensku. Odsudzujeme zneužívanie pietnych miest na vedomé šírenie dezinformácií. Na akékoľvek ďalšie aktivity tohto typu budeme náležite reagovať, keďže sa snažia o destabilizáciu našej spoločnosti a našej zahraničnopolitickej orientácie,“ dodáva ministerstvo.

Na nebezpečné šírenie hoaxu upozornila polícia, následne ho šírili ruské médiá a aj dezinfostránky na Slovensku. Aktívnou súčasťou informačnej operácie sa stal aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Polícia v spolupráci z Centrom boja proti hybridným hrozbám a ministerstvom obrany zverejnili podrobný graf a popis o tom, ako na Slovensku prebiehala ruská informačná operácia:

"V piatok Slovenská republika čelila informačnej operácii zo strany Ruskej federácie. Cieľom tejto operácie bolo prekryť vtedy len objavujúce sa správy o novoobjavených masových hroboch na Ukrajine.

Cieľom Ruskej federácie bolo zahltenie slovenského informačného priestoru inou, na prvý pohľad senzačnou fiktívnou správou o zničení ruského cintorína v Ladomírovej. Na túto svoju aktivitu Ruská federácia využila v rámci Slovenska proaktívnych kolaborantov, konšpiračné kanály a vplyvných hráčov. Tí jej hoax o cintoríne distribuovali medzi masy.

Hoax sa napokon v ten istý deň objavil v ruských médiách vrátane prestížnej, večernej propagandistickej televíznej relácie. V tomto prípade išlo o už automatizovaný proces, keď sa všetky vyprodukované hoaxy zo strany ruských orgánov zbiehajú do domácich médií a tie ich šíria medzi ruských občanov v masívnom počte.

Na rozdiel od Rusov, majú slovenskí občania viac možností, ako si dané informácie overiť. Vďaka prompetnému zásahu bezpečnostných zložiek bola táto informačná operácia odhalená a včas zmarená."