Print this page

Vyjadrenia Zemana využívajú ruské médiá na proputinovskú propagandu Foto: hrad.cz

Politické postoje prezidenta Miloše Zemana jsou ruskými médii využívány na podporu agresivní a expanzivní zahraniční politiky Kremlu, vyplývá z výsledků studie společnosti Semantic Visions, kterou dnes v Praze prezentoval think-tank Evropské hodnoty.

 

 

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že existuje naopak podezření, že ve skutečnosti jsou agenty Kremlu organizace jako Evropské hodnoty.

Zeman podle analýzy dostává v ruských médiích dramaticky větší prostor než premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a je líčen jako představitel pozice země. Sobotkovy názory ve zprávách o ukrajinské krizi, USA či NATO měly minimální význam, uvádí studie. "Ruský občan, který dostává informace v drtivé většině z ruských médií, je tak nepravdivě informován o postojích českého státu," řekl na tiskové konferenci František Vrabel ze Semantic Visions.

Mimořádnou pozornost podle analýzy získalo loni v dubnu Zemanovo vyjádření o tom, že americký velvyslanec Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené. "Pro ruský prostor tím potvrdil svou roli bojovníka proti USA," uvádí studie. Podobný efekt přineslo jeho letošní prohlášení o tom, že by se mělo v ČR uskutečnit referendum o vystoupení z EU a NATO, dodává.

Ovčáček uvedl, že na stole je závažné podezření, že organizace "typu Evropských hodnot" jsou ve skutečnosti velmi výkonnými agenty Kremlu, kteří nahánějí Moskvě cenné body. "Jejich působení totiž mimořádně poškozuje jak EU, tak NATO. Do této roviny řadím i zmíněnou analýzu," uvedl prezidentův mluvčí.

Česko se podle studie v ruských médiích nejčastěji objevuje v souvislosti s hokejem a fotbalem, následuje tematika cestování, zejména ve spojitosti s lázeňstvím. Hlavními politickými tématy jsou EU, NATO, migrace, terorismus, mezinárodní sankce, krize na Ukrajině a tzv. Islámský stát, uvádí analýza české firmy, která se věnuje automatickému zpracování dat z internetu.

Analýza se soustředila na posledních dva a půl roku, pracovala s 68 miliony zpráv ruských médií z 24 tisíc zdrojů. Při zpracování využívala metody sémantické kontextuální analýzy.

Viac o českých médiách: