Print this page

Protimonopolný úrad odsúhlasil fúziu spoločností SWAN a BENESTRA

Protimonopolného úradu SR odsúhlasil fúziu telekomunikačných spoločností BENESTRA a SWAN. Úrad rozhodol po viac ako sedemmesačnom detailnom preskúmavaní transakcie a námietkach konkurencie, o rozhodnutí informujú spoločnosti v tlačovej správe.


Spojenie dvoch konkurenčných spoločnosti mení rozloženie vplyvu na telekomunikačnom trhu.

„Spojenie spoločností SWAN a BENESTRA je dôležitým míľnikom v procese konsolidácie slovenského telekomunikačného trhu a zásadným spôsobom prispieva k našej snahe vytvoriť konvergentného slovenského operátora schopného rozsahom služieb plnohodnotne konkurovať zahraničnej trojke,“ povedal predseda predstavenstva a spolumajiteľ SWANu Juraj Ondriš.

Po schválení koncentrácie Protimonopolným úradom obaja investori, DanubiaTel a Sandberg Capital, očakávajú uzavretie transakcie do jedného mesiaca.

„Následne začneme pracovať na zjednotení ponuky pre zákazníkov, infraštruktúry a zdrojov. Našou ambíciou je, aby sme už na konci roka 2018 pôsobili ako jeden subjekt, najväčší a najsilnejší alternatívny poskytovateľ telekomunikačných služieb v pevnej sieti na Slovensku,“ hovorí Michal Rybovič, partner Sandberg Capital a generálny riaditeľ Benestry. Obaja investori už avizovali investície do infraštruktúry, najmä do rozširovania LTE sietí.

Transakcia sa netýka spoločnosti SWAN Mobile, ktorá prevádzkuje mobilného operátora známeho ako 4ka. Dotkne sa však viacerých dcérskych spoločností SWANu, ktoré poskytujú jeho služby v rôznych mestách Slovenska, píšu spoločnosti v tlačovej správe.
Spoločnosť BENESTRA je celonárodný telekomunikačný operátor, ktorý poskytuje portfólio dátových, internetových, hlasových a cloudových služieb. Spoločnosť pôsobí na slovenskom trhu od roku 1999. Do 31. mája 2014 bola spoločnosť súčasťou zoskupenia GTS Central Europe. Od 1. decembra 2014 pôsobí pod menom BENESTRA.

Telekomunikačný operátor SWAN poskytuje elektronické služby od roku 2000. Vybudoval vlastnú optickú sieť s európskymi parametrami a s počtom viac ako 50 000 zákazníkov. Je tretím najväčším poskytovateľom internetu na Slovensku. Pod značkou SWAN MULTIMEDIA poskytuje od roku 2007 služby triple-play (digitálna TV, internet, pevná linka) pre bytových zákazníkov. SWAN je súčasťou holdingu DanubiaTel, a. s., do portfólia ktorého patrí aj dátové centrum a softwarehouse. Výstavbou mobilnej 4G siete sa SWAN stal operátorom s komplexným spektrom služieb.