Print this page

Agentúra Reuters pochovala Sorosa OSF

Filantrop a podnikateľ George Soros si mohol vo štvrtok prečítať svoj nekrológ od renomovanej tlačovej agentúry.

 


Agentúra Reuters vo štvrtok omylom zverejnila nekrológ Georga Sorosa s názvom „George Soros, finančník a liberálny filantrop umrel vo veku XX."

 

Nie je to prvýkrát čo niektorá tlačová agentúra omylom zverejnila nekrológ, o človeku, ktorý žije. Napríklad týždenník Spiegel omylom zverejnil nekrológ Busha staršieho. Pred pár dňami juhoafrická televízia Universal Channel odvysielala nekrológ bývalého prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý v tom čase ležal v nemocnici. V roku 2008 Agentúra Bloomberg omylom zverejnila nekrológ Steva Jobsa. Ešte pred tým, sa podobný kúsok podaril aj ČTK, keď zverejnila nekrológ v tom čase žijúceho Václava Havla.

Tlačové agentúry majú bežne nachystané nekrológy známych ľudí. Agentúra Reuters sa neskôr za omyl ospravedlnila.

Soros si mohol vo svojom nekrológu prečítať nie len svoj podrobný životopis o tom, ako žil, kde študoval a ako bohatol a neskôr peniaze používal na filantrópiu, ale aj kritické poznámky: napríklad že je považovaný za bývalého "predátorského investora", ktorý neskôr sám bojoval proti tomu istému divokého kapitalizmu, ktorý mu zarobil milióny.

V článku namiesto dátumu úmrtia a príčiny boli krížiky.

Soros sa narodil v Maďarsku odkiaľ odišiel po vojne v roku 1946. Istý čas žil v Anglicku, kde študoval ekonómiu na London School of Economics. V roku 1956 odišiel do USA, aby ako povedal zarobil dosť peňazí na Wall Street a mohol žiť ako spisovateľ a filozof. Známy je svojimi finančnými menovými špekuláciami, ale aj ako filantrop. Založil Open Society Institute. V roku 1970 založil Quantum Fund spolu s Jimom Rogersom. Počas desiatich rokov sa im vrátilo vyše 4000% vkladu.