Print this page

Google a Facebook sa pridali k iniciatíve za lepší internet Reprofoto youtube TED

O bezpečnejší, užitočnejší a otvorenejší internet usiluje nová iniciatíva zakladateľa svetovej siete počítačov (WWW) Tima Berners-Leeho.

 

Britský vedec v pondelok večer na úvod technologickej konferencie Web Summit predstavil štandardy pre lepšími web. K projektu sa už pridali giganti digitálneho sektora Facebook a Google, uviedol server denníka Financial Times (FT).

"Zmluva o webe" zatiaľ pozostáva len zo všeobecných zásad, ktorými by sa mali riadiť vlády, podniky, ale aj jednotlivci. Subjekty, ktoré sa k týmto princípom prihlásia, budú mať následne možnosť podieľať sa na tvorbe plného znenia dokumentu. "Naším zámerom je, aby plná zmluva o webe bola silným mechanizmom, ktorým zabezpečíme zodpovednosť za naplnenie príslušnej úlohy pri budovaní otvoreného a slobodného webu," uvádza oficiálny portál projektu.

Predbežná podoba internetového kódexu navrhuje pre vlády povinnosť zabezpečiť všetkým občanom možnosť kedykoľvek sa pripojiť k internetu a rešpektovať právo všetkých užívateľov na súkromie. Od firiem požaduje prakticky to isté, ďalej tiež "vývoj technológií, ktoré podporia to najlepšie v ľuďoch a ktoré bude bojovať proti tomu najhoršiemu". Jednotliví občania by potom podľa Berners-Leeho mali na internete budovať komunity, ktoré "rešpektujú kultivovanú debatu a ľudskú dôstojnosť" alebo "bojovať za to, aby web zostal otvoreným a globálnym verejným zdrojom".

Berners-Lee v pondelkovom prejave pri otvorení jednej z najväčších technologických konferencií na svete skonštatoval, že s jeho vynálezom sa "mnohé pokazilo". "Budú sa musieť zapojiť všetci - občania, vlády a spoločnosti -, aby sme sa mohli čeliť výzvam, ktorým dnes náš web čelí," napísal následne na twitteri.

Podľa FT sa doteraz k predloženým princípom prihlásilo takmer 60 skupín a jednotlivcov, vrátane Facebooku, Googlu, francúzskej vlády a britského miliardára Richarda Bransona. Berners-Lee a jeho organizácia World Wide Web Foundation dúfajú, že ohlas ich kampane bude taký, že finálnu zmluvu bude možné publikovať do mája 2019, kedy by podľa odhadov mala mať prístup k internetu už viac ako polovica svetovej populácie.

Zároveň s uvedením projektu o ideálnom internete predstavila World Wide Web Foundation správu o niekoľkých škodlivých javoch sprevádzajúcich vzostup online platforiem. Dokument poukazuje na stupňovanie internetových dezinformácií a manipulácií, predsudky premietnuté do vplyvných algoritmov či na absenciu zákonov regulujúcich používanie webu. Viac ako 1,2 miliardy užívateľov internetu podľa správy žije v krajinách bez pravidiel chrániacich princíp sieťovej neutrality, na viac ako 1,5 miliardy ľudí sa nevzťahujú žiadne zákony o ochrane osobných údajov.