Print this page

Termín konania eurovolieb na Slovensku je známy, začína sa kampaň Foto: EP

Občania Slovenska si v sobotu 25. mája v eurovoľbách zvolia 14 zástupcov do EP.


Na Slovensku to budú už štvrté eurovoľby od nášho vstupu do EÚ (v rokoch 2004, 2009 a 2014).
Termín volieb dnes potvrdil predseda NR SR Andrej Danko, v ktorého kompetencii je vyhlasovanie termínov volieb. Danko zároveň určil termín na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií do 1. apríla a lehotu na ich prvé zasadanie do 15. apríla.

Voľby budú v krajinách EU trvať tri dni

Začína sa kampaň

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku pred eurovoľbami zorganizuje takmer 20 väčších podujatí po celom Slovensku a ďalších zhruba 50 spolu s rôznymi organizáciami, univerzitami či záujmovými skupinami. „Záleží nám na tom, aby ľudia na eurovoľby nezabudli a zúčastnili sa na nich. Naše podujatia budú príležitosťou diskutovať o tom, akú Európu po májových voľbách do EP chceme,“ povedal riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel.

Súčasťou informačnej kampane o voľbách je aj Iniciatíva „Tentoraz idem voliť“ s rovnommennou stránkou Tentoraz idem voliť. „K iniciatíve sa v EÚ pripojilo vyše 150.000 ľudí, vrátane 6,5-tisíc Slovákov, a ich záujem rastie,“ píše Kancelária EP na Slovensku v tlačovej správe.

Okrem toho EP spustil aj dve webové stránky a aplikáciu.  Stránka „Čo pre mňa robí Európa" na konkrétnych príkladoch ukazuje ako EÚ zlepšila život občanov v ich bezprostrednom okolí či regióne.

EP tiež predstavil internetovú stránku „Európske voľby“, kde ľudia nájdu všetky informácie o eurovoľbách na jednom mieste.

Zistiť jednoducho čo robí EU pre občana má pomôcť aj nová aplikácia „Európa na dlani“, ktorá prináša aj prehľad o plánovaných podujatiach či iniciatívach, zaujímavé videá, podcasty či prezentácie.

V priamych voľbách, ktoré sa budú v krajinách Únie konať v dňoch 23. - 26. mája, si občania v 27 členských krajinách zvolia spolu 705 nových europoslancov (v prípade Brexitu).