Print this page

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

Konzervatívny web patrí pod sme.sk, doménu denníka, ktorý sa vyznačuje skôr liberálnymi postojmi.
Vydavateľstvo web zatiaľ oficiálne nepredstavilo.

„Konzervatívny web prináša správy a názory zo Slovenska, Európskej únie a celého sveta z konzervatívneho uhla pohľadu. Relevantné informácie podáva v kontexte historických a logických súvislostí. Opierame sa o kresťanské a židovské hodnoty a tradície, na základoch ktorých vznikla európska a transatlantická civilizácia,“ charakterizuje web vydavateľstvo Petit Press v ponuke na predplatné.

Jedným z hlavných autorov je Peter Bercik, dlhoročný šéfredaktor denníka Korzár.

Web má podsekcie o EU aj o kresťanstve.

Viaceré komentáre však nevyznievajú ani tak konzervatívne, ale skôr akokeby boli prebrané z konšpiračného webu.

Napríklad komentár Bercika Chce byť prezidentkou všetkých. Mojou bude iba na papieri.  „Asi tam nebol ruský vplyv, keďže vyhrali liberáli. Ruský vplyv je vždy, keď liberáli prehrajú. Možno by mohli liberáli začať nazývať všetky svoje výhry vo voľbách slovným spojením "Ruskom nepoškvrnené počatie", nech je progresívna sranda…. Ďalšie teplé miesta pre treťosektorné včeličky, ktoré pojedli všetku floskulovú múdrosť,“ píše Bercik, ktorý sa v minulosti zviditeľnil aj textom Glosa: Ja chcem pizzu!, v ktorom šíri skreslené mýty o EU štýlom, za aký by sa nemusel hanbiť ani Zem a Vek.

 Ďalší článok Angela Merkelová nemá víziu ani vlastné myšlienky, tvrdí Orbánova poradkyňa je o hodnotení nemeckej političky poradkyňou kontroverzného politika. Text nie je podpísaný.

Pre nový web píše aj Juraj Filin, či český publicista Marian Kechlibar.

Aktualizácia o 13:15: K webu, ktorý je na doméne SME, sa ľudia zo SME veľmi nehlásia.

Predplatné na spoplatnené články projektu sa predáva pod značkou SME. Požiadali sme o vyjadrenie hovorcu vydavateľstva Petit Press, ten nás v súvislosti s Konzervatívnym webom odkázal na projektového manažéra SME Davida Tvrdoňa. "Pre web som dostal úlohu vytvoriť stránky, tam moje spojenie s týmto projektom skončilo," napísal pre Omediach.com Tvrdoň. Čo sa týka obsahu, odkázal nás na vedenie vydavateľstva a Petra Bercika.

Aktualizácia o vyjadrenie šéfa vydavateľstva Petit Press Alexeja Fulmeka:

Konzervatívny web ja aktivita vydavateľstva Petit Press. Denník SME s projektom nemá takmer nič spoločné. SME ja naďalej liberálne médium so svojím jasným profilom. Konzervatívny web využíva nami vyvinutý redakčný systém (CMS), ktorý je rovnaký pre denník SME aj pre Konzervatívny web. Keďže príjmy tohto nového projektu majú byť postavené aj na platenom obsahu, je súčasťou platobnej brány denníka SME, preto je v doméne prítomná aj koncovka sme.sk, rovnako ako napríklad v prípade našich projektov dovolenka.sme.sk alebo v prípade zľavového agregátora zlavy.sme.sk. Redakcia SME tento projekt neriadi.

Šéfom projektu je bývalý šéfredaktor nášho regionálneho denníka Korzár Peter Bercik, ktorý odišiel z vydavateľstva pred dvoma rokmi a teraz sa vrátil s novým projektom.

Skúšame expandovať a oslovovať nové čitateľské skupiny a chceme dať šancu aj konzervatívnemu spektru názorov vo veľkom vydavateľstve. Ako analógiu môžem uviesť, že aj v minulosti v printovom svete sa naše vydavateľstvo usilovalo o akvizíciu denníkov Práca alebo Pravda, ktoré mali na rozdiel od SME ľavicovú orientáciu. Veríme vo vzostupnú úroveň článkov a v ekonomickú prosperitu tohto webu. Dohoda so šéfom projektu je, že do dvoch rokov bude tento web ekonomicky ziskový, ak nie, projekt zatvoríme.